Opskrift på gammeldags romkugler

En bagerklassiker og ægte stop-spild-af-mad-opskrift, som er mange elsker og hader. Vi har gjort den en anelse mere smagfuld og luksuriøs end bagerens! Opskriften er fantastisk at have ved hånden, når man står med rester af tør kage efter fødselsdage og lignende. Romkuglerne holder sig nemt en uge eller to på køl.

Opskrift på 10-15 romkugler

 Ca. 400 g tør kage
2-3 spsk. kakaopulver
60 g chokolade, smeltet
Ca. 1 dl solbær- eller hindbærsyltetøj
Ca. 4 spsk. mørk rom (f.eks. Jamaicarom) eller kold kaffe
Ca. 2-3 dl krymmel, knuste saltstænger, frysetørret frugtpulver eller kokos - til at trille i.
 

  1. Smuldr kagen i en skål og tilsæt resten af ingredienserne (på nær krymmel) lidt ad gangen og smag til undervejs. Bruger du f.eks. chokoladekage, så skal der evt. lidt mindre kakaopulver i.
  2. Ælt kagemassen sammen, til den er blød, ensartet og sammenhængende.
  3. Tril kagemassen til kugler og rul dem i dit foretrukne ”krymmel”.  Læg evt. massen på køl i ½-1 time, hvis den er meget blød, så bliver den fast og lettere at rulle.
  4. Opbevar romkuglerne i en tætsluttende beholder på køl. Tag dem gerne ud lidt før servering, så kan de nå at blive lidt blødere.

3 tip til romkuglerne

Tip 1: Lav hellere kagemassen lidt til den bløde side. Romkuglerne bliver meget faste, når de kommer på køl og har stået et par dage.
Tip 2: Hvis du bruger wienerbrød eller anden meget fast kage, så brug evt. en blender eller foodprocessor til at ”ælte” kagemassen i pkt. 2 – så bliver romkuglerne mere ensartede i strukturen og smagen.
Tip 3: Prøv appelsinmarmelade i stedet for solbærsyltetøj og brug appelsinsaft i stedet for rom, det giver en fin orangesmag til romkuglerne.

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement