Fup eller fakta: Få svar på 6 solbrillemyter

De dyreste solbriller er ikke nødvendigvis bedre end de billige fra tankstationen. Det vigtigste er, om øjnene beskyttes, lyder det fra Optikerforeningen, der har kigget nærmere på 6 forskellige myter om solbriller og afgør, om myterne er fup eller fakta.

UV-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. UV-beskyttelsen sidder ikke i farven på glasset, men i en overfladebehandling, som glasset har fået. 
Mørke glas uden UV-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.  

Myte 1: UV-stråler er kun farlige om sommeren

FUP! UV-ståler er stråler fra solen, og UV-stråler kan være skyld i hudkræft, hvis du ikke passer ordentligt på. Ligesom solen kan skade huden, kan solens UV-stråler også skade dine øjne. Det kan ske en varm forårsdag i haven, en sommerdag på stranden eller en kold vinterdag på skipisterne. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne året rundt, skriver Optikerforeningen.

Selvom UV-intensiteten varierer efter sæson, er UV-stråling til stede hele året. Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler. 

Læs mere om UV-stråling på dmi.dk

Myte 2: Det er nødvendigt at bruge solbriller, der beskytter 100 % mod både UVA- og UVB-stråler

FAKTA!  UVA-stråler danner pigment og gør dig solbrun, men fremskynder samtidig ældning af huden, mens UVB- strålerne giver solskoldning og ofte forbindes med hudkræft og synsproblemer som eksempelvis grå stær. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, der sikrer dig 100% UV-beskyttelse.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Myte 3: Jo mørkere glasset er i dine solbriller, des bedre UV-beskyttelse giver det

FUP! UV-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. UV-beskyttelsen sidder ikke i farven på glasset, men i en overfladebehandling, som glasset har fået. 
Mørke glas uden UV-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Myte 4: Når solen står lavt på himlen, har dine øjne ekstra brug for beskyttelse

FAKTA! I modsætning til huden er synet mest udsat for UV-stråling, når solen står lavt på himlen i formiddags- og eftermiddagstimere, hvor pande og bryn ikke skærmer for solen i samme grad som midt på dagen, hvor solen står højt på himlen.  

Myte 5:Dyre designsolbriller er bedre end billige modeller fra tankstationen

FUP! Det er udelukkende glassets materiale og behandling, der har betydning for, hvor godt dine øjne er beskyttet mod solens stråler. Så hvis du sørger for at vælge solbriller med 100 % UV-beskyttelse, så er dine øjne beskyttet mod de skadelige stråler. Er solbrillerne CE-mærket, beskytter de garanteret 100% mod UV-stråler. 

Myte 6: Børn har mere brug for solbriller end voksne

FAKTA! Børns øjne er mere modtagelige over for skadelige UV-stråler end voksnes, fordi børn har klarere øjne og større pupiller og dermed rammes kraftigere af skarpe solstråler. Du skal derfor altid huske solbriller til dem.  
 

Læs mere om