Redaktionen anbefaler






Mange bruger almindelig lagereddike til afkalkning i den daglige rengøring. Men det er ikke altid en god idé. Bolius’ rengøringsekspert fru Grøn har set nærmere på eddike som afkalknings- og rengøringsmiddel.
Den eddike, de fleste bruger til rengøring, er den vi kender som lagereddike.
Der findes en klar lagereddike, som er fremstillet ved gæring af biologisk materiale, den har normalt et eddikesyreindhold på 5 % og indeholder naturlige aromaer. Den har også en brun variant som indeholder aromastoffer og et karamelfarvestof (E150c), som giver eddiken den brune farve.
Som noget nyt forhandles også en eddike under navnet Husholdningseddike på 10 %. Den indeholder ikke E150c og konserveringsmiddel, men aromastoffer og kan i skrivende stund kun købes online.
Fru Grøn anbefaler eddikesyre frem for eddike til afkalkning med mindre brugsanvisningen direkte fraråder at bruge eddikesyre. De fleste maskiner kan tåle afkalkning i eddikesyre (32 %), når det fortyndes 1:4.
Brun eddike*:
Syreindhold: 5%, pH=3
Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Farvestof (karamel- E150c) Salt
Brug:
Klar eddike:
Syreindhold: 5%, pH=3
Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Salt
Brug:
Klar Lagerberg Økologisk eddike:
Syreindhold: 5%, pH=3
Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Salt
Brug:
Husholdningseddike Klar:
Syreindhold: 10%
Deklaration: Gærings eddike: Aroma uden konserveringsstof
Brug:
Eddikesyre Borupkemi.dk:
Syreindhold: 32%, pH=1
Deklaration: Kemisk fremstillet af metanol. Uden aroma og konserveringsstof Svag syre, der er ætsende, kan irritere øjnene.
Brug:
* Ifølge Lagerberg Eddike er der kun en virksomhed, der fremstiller eddike, og det er alt sammen fremstillet ved forgæring, hvorfor der er naturlige aromaer i alle produkterne, dvs. Heidelberg, coop og aldi m.v.
1. Eddike kan (måske) fjerne lugt
Nogen oplever, at eddike hjælper ved lugtgener, fx ved røglugt.
Men det er ikke videnskabeligt bevist, og eddiken fjerner ikke den smuds, der er årsagen til lugten. Det er muligt, at eddiken binder lugtmolekylerne, og at eddikens egen duft i øvrigt overdøver den dårlige lugt.
2. Eddike fjerner let kalk
Har du et lettilkalket armatur, en vase eller vask, kan eddike godt fjerne kalk.
Det er dog lidt tid om at virke, alt efter hvor kraftig tilkalkningen er, og da eddike er flydende, bliver det ikke siddende på det tilkalkede område uden lidt hjælp fx ved brug af toiletpapir.
Fru Grøns ekstra råd: - Min erfaring er, at eddike virker bedre, når man blander det med citronopvaskemiddel (citronopvaskemiddel har en lavere pH-værdi), fordi der jo i smuds er både kalk og fedtbundet snavs.
Du skal aldrig bruge eddike eller anden syre på overflader af:
- Jeg har afprøvet eddike (lagereddike, den brune) som afkalker på en lettilkalket elkedel, og min lille test viste, at kalken bliver opløst på ½ time. Jeg bruger ikke selv eddike som afkalker, da fortyndet eddikesyre er billigere, nemmere og grønnere.
Fru Grøn alias husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen
… at bruge handsker, når du arbejder med syrer som eddike.
… at sørge for god udluftning, når du bruger skrappe rengøringsmidler.
… at læse brugsanvisningen før rengøring.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10