Førstehjælp: Sådan gør du, hvis du sluger et fremmedlegeme

Batterier, legoklodser og papirklips lyder nok næppe som en eftermiddagssnack. Men små børn har svært ved at vide, hvad de må putte i munden, og det er faktisk næsten lige så svært at vide, hvordan man skal reagere, hvis de sluger noget ved et uheld. Samvirke har spurgt førstehjælpsinstruktør André Nielsen til råds.

Man bør altid søge lægehjælp, hvis man har slugt genstande med skarpe kanter.

Giftige og skarpe ting er det værste

"Udgangspunktet er, at man skal tænke på, hvilken skade fremmedlegemet kan forvolde i tarmen. Er det noget, der kan optages fra tarmen, skal man også tænke på, om det kan skade kroppen på anden måde," siger André Nielsen. Derfor er skarpe genstande og giftige ting værst.

"Man bør altid søge lægehjælp, hvis man har slugt genstande med skarpe kanter. Det samme gælder for batterier, da de kan lække syre og dermed skade tarmen," siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Faren er på vejen til maven

Den største fare opstår dog, hvis genstanden sætter sig fast i luftrøret på vej ned i svælget. I de situationer kan man blive kvalt.

"Når først man har slugt en genstand, haster det ikke slet så meget med at få hjælp. Det er på vejen ned, at det virkelig er farligt," siger André Nielsen.

Læs mere om