Få blødt hår med balsam
Har du slidt hår, kan balsam hjælpe
Vand i hovedet, tandbørstning og håret ordnes foran spejlet. Den daglige tur med børste, kam, voks og lak kan være en hård tur for håret. Bruger man glattejern eller krøllejern slider man for alvor på håret – og de to jern kan for få selv det smukkeste hår til at virke livløst, fortæller Helle Christensen, der er faglærer på frisøruddannelsen på CPH West, der er den største frisøruddannelse i Danmark:
»Mange unge bruger glattejern hver dag – og nogle endda flere gange om dagen. Det ødelægger hårets naturlige struktur og får hurtigt håret til at se utroligt slidt ud.«
Heldigvis er hjælpen sjældent langt væk. Efter hårvasken i badet kan man bruge enten balsam eller hårkur til at rette op på skaden og få håret smukkere igen. Forskellen på de to »redningskranse« er, at hårkuren arbejder i dybden på de enkelte hårstrå og tilføjer fugtighed ind i det enkelte hår. Det er hårets form for bodylotion eller ansigtscreme. Balsam er derimod en behandling, der giver fugt her og nu, men forsimplet sagt kun virker på hårets overflade.
»Har man slidt hår, der har behov for pleje, bør man bruge balsam hver eller hver anden dag. Hårkuren behøver man som udgangspunkt kun en gang om ugen,« fortæller Helle Christensen.
Spaltede spidser
Kigger man nærmere på de enkelte hårstrå, når håret begynder at se slidt ud, kan man se, at håret spalter, eller at de enkelte hårstrå er begyndt at flosse. Det skal balsammen være med til udbedre og forhindre, fortæller Connie Mørch, der er kvalitets- og miljøchef for Dermapharm, der producerer Änglamark Balsam til Coop:
»Balsam går ind og lægger en hinde på det enkelte hårstrå. Hinden skal beskytte håret, så det ikke deler sig eller spalter i spidsen. Samtidig bliver håret nemmere at frisere og arbejde med.«
I flasken med balsam findes en række forskellige stoffer med hver sin funktion. Når man putter balsam i håret, sænkes pH-værdien. En lavere pH får håret til at lukke sig, og så kan de stoffer, som lægger den beskyttende hinde på hårstråene sætte sig fast.
»Den beskyttende hinde kan bestå af flere forskellige stoffer. Blandt andet bruger vi vitamin B5 til at beskytte håret og givet det et blankt udseende,« siger Connie Mørch.
Balsam fra Änglamark indeholder blandt andet:
Cetearyl Alcohol: Bruges til at give balsammen konsistens og virker som en slags voks, der
beskytter håret.
Behenamidopropyl Dimethylamine: Virker konditionerende, antistatisk og blødgørende.
Distearoylethyl Dimonium Chloride: Gør håret nemt at rede og arbejde med. Fjerner statisk elektricitet.
Oleyl Erucate: Blødgørende, voksagtig olie, som lægger en beskyttende hinde på håret.
Glycerin: Glycerin modvirker kløe, udtørring og irritation i hårbunden.
Silk Amino Acids: Er med til at ligge en beskyttende hinde og anbefales til tør og ødelagt hår.
Panthenol: Også kendt som Pro Vitamin B5, som beskytter håret og giver et blankt udseende.
Citric Acid: Er med til at sænke pH, som sikre at hårets yderste lag lukkes og forsegles.
Sol og saltvand skader håret
Balsam findes i masser af varianter. Nogle til ekstra tørt hår, nogle til fint hår eller til farvet. Og det er vigtigt, at man vælger en balsam, der passer til sit hår, fortæller Helle Christensen. Men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt med en omgang balsam til hele håret:
»Hvis man har langt hår, og det er svært at redde ud, eller hvis håret kun er slidt i spidserne, kan man vælge kun at bruge balsam i det yderste af håret,« forklarer Helle Christensen.
Udover balsam kan man også passe på sit hår på andre måder. Hvis det er svært at børste, kan man begynde ude fra og arbejdet sig ind mod hovedbunden:
»Når man friserer eller børster håret, skal man bruge nogle ordentlige kamme og børster. Man må endelig ikke hive og slide, for at få børsten gennem håret,« siger Helle Christensen, der også anbefaler, at man passer på med sol og saltvand om sommeren.