Er teenagere mere sure end andre?

Hjernen er under ombygning og rollerne i familien ændrer sig. Når man samtidig bliver forelsket eller får nye venner, bliver familien skraldebil, hvis man rammes af dårligt humør.

Små børn er glade for deres forældre på en idealiseret måde, hvor teenagere ser mere kritisk på deres forældre. Når man som ung samtidig får sit eget syn på tingene og bliver bedre til at argumentere, opstår der nemmere konflikter.

Kroppen forandres, og det bliver svært at styre impulskontrollen

Ja, teenagere er i hvert fald mere humørsvingende, end andre er. Teenager skal igennem en kæmpe udvikling både med den sociale position og med kroppen, forklarer Ditte Winther-Lindqvist, der forsker i ungdomspsykologi og er lektor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet.

Når teenagerne bliver kønsmodne, stiger mængden af kønshormoner i kroppen. Samtidig er hjernen under ombygning, og især området, der styrer impulskontrollen, ændres i de unge år, hvilket kan forklare, hvorfor teenagere reagerer voldsomt og måske overdrevet i nogle situationer.

»Familien bliver en slags skraldebil for teenagerne, der både kan føle sig barnliggjort af deres familie eller omvendt helt overmandet af nye følelser eller et nyt ansvar, man jo naturligt får, efterhånden som man bliver ældre,« siger Ditte Winther-Lindqvist.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Teenagere bliver nemmere såret

I teenagealderen begynder en selvstændighedsproces, der betyder, at vennerne og følelsen af, at man er de bedste venner bliver vigtigere.



»Teenagere er sensitive. Der skal ikke meget til, før de kommer til at såre hinanden. De kommer meget i yderpositioner, hvor man enten elsker hinanden eller er hinandens største fjender,« fortæller Ditte Winther-Lindqvist.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Unge får deres eget syn på tingene

Når det gælder forældrene, er teenageårene samtidig det tidspunkt, hvor de unge begynder at få deres eget syn på tingene. Små børn er glade for deres forældre på en idealiseret måde, hvor teenagere ser mere kritisk på deres forældre. Når man som ung samtidig får sit eget syn på tingene og bliver bedre til at argumentere, opstår der nemmere konflikter. Både over, hvor pinlige forældrene er, og over aftaler om alkohol, fester, lektier, eller hvor meget man skal hjælpe til derhjemme.

Husk at møde teenageren med tillid

»Der er ikke en opskrift for, hvordan man omgås en sur teenager, og nogle gange er det svært at vide, hvornår teenageren vil ses som en voksen, og hvornår han eller hun har brug for omsorg. Uanset teenagerens humør skal forældre til teenagere huske at møde deres børn med tillid og omsorg og så vide, at den mest humørsyge periode oftest går over i løbet af 1 år eller 2,« siger Ditte Winther-Lindqvist. 

Læs mere om