Er kort trækketid at foretrække, når man laver hyldeblomstsaft?

Er der nogen grund til, at blomsterne skal trække i 3-5 dage, når man laver hyldeblomstsaft, spørger en læser.

Der kan være fordele ved ikke at lade blomsterne trække så længe, som mange opskrifter på hyldeblomstsaft foreskriver. 

?

Jeg undrer mig over, hvorfor alle opskrifter på hyldeblomstsaft foreskriver, at blomsterne skal trække i 3-5 dage, nogle gange ovenikøbet uden for køleskabet. Det forekommer mig unødvendigt og faktisk lidt ulækkert. Vi oplever, at den fulde smag af hyld er trukket ud efter 1 døgn. Er det mon ikke bare en gammel skrøne?

Charlotte Faurschou

Svar fra Leif Skibsted

Kort trækketid og lav temperatur ved fremstilling af hyldeblomstsaft kan anbefales, for stofferne, der giver hyldeblomster deres lugt, er letflygtige.

 

Man har identificeret ikke mindre end 58 letflygtige stoffer i friske udtræk af hyldens blomster. De 2 vigtigste stoffer for hyldeblomsters behagelige lugt blev i en ny undersøgelse fra Rumænien fundet at være stoffer også kendt fra olie fra rosens kronblade og fra jasminens blomster. Disse stoffer er meget letflygtige.

 

Ved at forkorte tiden til udtrækning af hyldeblomster og foretage udtrækningen i køleskab eller kælder undgår man, at de vigtigste aromastoffer forsvinder ved fordampning, og at gær fra luft og blomster starter en forgæring af den sukkerholdige saft. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om