Er energidrik usundt?

Du kan godt drikke energidrikke fra det danske marked, men vær opmærksom på, hvad du ellers får af koffeinholdige ting. Pas også på ikke at give dine børn for meget energidrik
Dåser med energidrik

Koffeinindholdet i energidrik kan variere afhængig af variant. Typisk indeholder de mellem 20-30 mg pr. 100 ml

Energidrik svarer til kaffe

Energidrikken er en hurtig og nem måde at få fornyet energi på. Der findes mange forskellige slags energidrikke med forskellige smage og forskellige tilskud, men fælles for dem alle er, at de indeholder koffein.

Energidrik har et ry for at være usundt på grund af det høje indhold af koffein, men i virkeligheden kan man trygt drikke energidrikke, der er solgt på det danske marked. En dåse på 25 cl svarer nemlig til mængden af koffein, der er i en normal kop kaffe.

Dog anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at man begrænser indtaget af energidrikke. Voksne bør kun indtage 400 mg koffein pr. dag, mens børn under 18 bør holde indtaget på 2,5 mg koffein pr. kg kropsvægt pr. dag.

 

Man får koffein fra meget

Seniorforsker på Fødevareinstituttet DTU, Anja Pia Biltoft-Jensen, mener, man skal være varsom med at drikke energidrik.

”Det kan godt være, at man ikke overskrider grænseværdierne for koffeinindtag, hvis man ser på indholdet i én energidrik. Man skal dog huske på, at man får koffein fra meget andet i hverdagen, såsom kaffe, cola, chokolade og te. Hvis det lægges oven i indtaget fra energidrikken, er risikoen for, at man overskrider, betydelig større,” siger hun.

Derfor skal man huske at tænke på, hvad det er, man ellers drikker og spiser af koffeinholdige ting. Desuden skal man også huske på, at energidrikke indeholder rigtig meget sukker, næsten 10-30% mere end normal sodavand.

 

Børn og gravide bør undgå energidrik

Gravide skal begrænse deres indtag af andre koffeinholdige drikke, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide bør holde sig fra energidrikke. Det anbefales, at gravide begrænser deres indhold af koffein til 300 mg om dagen.

Det samme gælder børn, hvor selv små mængder koffein kan give adfærdsforandringer, uro og nervøsitet. Målgruppen for indtagelse af energidrik er dog netop børn og unge i alderen 15-19 år. Det viser en rapport om energidrikke lavet af DTU.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå energidrik med alkohol

Det er populært at få et skvæt vodka ned i glasset med energidrik, når man er i byen, men det skal man også passe på med. Blandingen af energidrik og alkohol kan nemlig skygge for indtagelsen af alkoholen.

”Når man blander energidrik og alkohol, risikerer man, at oplevelsen af, hvor fuld man er, dæmpes. Koffein har en opkvikkende virkning, og sammen med alkoholen slører det fornemmelsen for, hvor meget alkohol man får indenbords,” siger Anja Pia Biltoft-Jensen.

Vidste du, at...

En energidrik på 250 ml indeholder ca. 80 mg koffein. Det er lidt under en normal kop kaffe, der indeholder ca. 90 mg. Hvis du drikker 2 dåser cola, får du ca. 98 mg koffein. The og chokolade indeholder desuden også koffein.

Kilde: Videnskab.dk, Fødevarestyrelsen

Uklart om aminosyrer hjælper

En række energidrikke indeholder ikke kun koffein som et opkvikkende stof. For eksempel kan man også finde B-vitaminer og aminosyrer som taurin i forskellige energidrikke.

Taurin dannes ud fra aminosyrer og forekommer naturligt i for eksempel kød.
Hvad taurin skulle gavne i energidrikke, kan seniorforsker ved Fødevareinstituttet DTU, Morten Poulsen, ikke forklare.

Det er ikke dokumenteret, at det skulle hjælpe, når man putter aminosyrer som f.eks. taurin i energidrikke,” siger han.

 

Kilder: videnskab.dk, Fødevarestyrelsen, rapport fra DTU: Energidrikke i Danmark

Læs mere: http://altomkost.dk/fakta/mad-og-drikke/drikkevarer/energidrikke/