De unge kan ikke forestille sig et liv uden sociale medier
Ud over koncentrationsevnen står også nattesøvnen for skud, hvor man vækkes af notifikationer eller natteravne, der vil i kontakt. Dette gælder særligt den unge generation, der har svært ved at slukke telefonen eller lade den ligge i et andet rum i løbet af natten. Men Søren Schultz Hansen mener ikke, at det særligt er de unge, der skal være opmærksomme.
»De fleste unge har ikke oplevet en tid, hvor de sociale medier ikke eksisterede, og derfor kan de ikke sammenligne med livet uden. Ja, faktisk kan de fleste slet ikke forestille sig et liv uden sociale medier. Det gør, at de mangler en form for distance, som ældre generationer har. En distance, som gør det lettere at sætte grænser for sit mobilforbrug. På den anden side reflekterer de unge meget over dem.«
Hvad kan du gøre for at undgå afhængighed?
I en tid, hvor mobiltelefonen er blevet et fast inventar i vores liv, og hvor den altid er inden for rækkevidde, kan det være svært at sætte grænser for sit forbrug. Man kan dog gøre et forsøg.
»Hvis man føler, man har mistet kontrollen, kan man forsøge sig med lidt forskelligt for at få den tilbage. Det er individuelt, hvad der fungerer bedst, så man må prøve sig frem. For eksempel har jeg selv valgt at slå notifikationer fra på min telefon, så jeg bevidst tager et valg om, hvornår jeg åbner mine sociale medier. Det kræver måske ikke det helt store lige at tjekke en notifikation, men det giver en ro, når man ikke bliver forstyrret eller er bange for at gå glip af noget.«
Tal med din omgangskreds
Derudover foreslår Søren Schultz Hansen, at man kan begynde at tælle, hvor mange gange på en dag man bliver forstyrret af telefonen. Paradoksalt nok er der tilmed programmer på telefonen, der kan hjælpe en med at skabe et overblik. Desuden kan man tale med sin tætte omgangskreds, om de har lagt mærke til ens mobiladfærd. Ofte lægger andre mærke til ens tendenser mere end én selv.