8 gode råd til at lære dit barn at begå sig på sociale medier
Opsøg information om de forskellige medier
Hvis du som forælder ikke har en profil på det pågældende sociale medie, dit barn vil oprettes på, er det en god idé at søge informationer om, hvad konceptet går ud på.
Der er desuden aldersgrænse på de forskellige medier. Eksempelvis er medier som Momio og Kuddle egnet til personer fra 8 år og ældre, mens Facebook, Snapchat og Twitter har en anbefalet aldersgrænse på minimum 13 år.
Indstil privatindstillinger
Vis dit barn, hvordan man indstiller den private konto, så barnet kan kontrollere, hvem der kan se hans eller hendes kommentarer og opdateringer. Gør dit barn opmærksom på ikke at udlevere CPR-numre, privatadresse og adgangskoder til andre og vis, hvordan man blokerer personer, der chikanerer eller er ubehagelige.
Tag også en snak om, hvad dit barn har lyst til at dele - og om det er en god idé at dele de oplysninger.
Undersøg, hvad barnet siger ja til, når det opretter en profil
Det koster oftest ikke penge at oprette en profil, men I »betaler« med de dataoplysninger, I afgiver.
Vær opmærksom på, hvad dit barn giver de forskellige medier adgang til at bruge på smartphonen eller tabletten. Det kan eksempelvis være adgang til kontakter, billeder, kamera, mikrofon og lokalitetstjenester.
I smartphonens eller tablettens indstillinger kan du slå adgangen til forskellige funktioner fra for den enkelte app eller medie. Kig efter ’Betingelser og vilkår’ og ’Privatliv’ ved oprettelsen. Der behøver ikke at være noget risikabelt ved at afgive oplysninger, men det er en god idé at være bevidst om, hvilke oplysninger forskellige sociale medier får adgang til.
Lær barnet at tale pænt til andre
Der kan let opstå misforståelser, når man skriver til hinanden online frem for at tale sammen ansigt til ansigt. Derfor er det vigtigt at gøre barnet opmærksom på at være venlig – også over for de personer, man ikke kender uden for de sociale medier. Man kan nemt komme til at skrive noget, man fortryder. Her kan det være en god idé at køle af, hvis man er ved at skrive en vred kommentar.
Respekter andres privatliv
Det er vigtigt altid at spørge om lov, inden man deler andres billeder eller film. Hvis barnet ser nogle ting i omløb, nøgenbilleder eller andet, der virker forkert, bør det sige det til sine forældre. Der er desuden en anmeld-funktion på fleste sociale medier, som man kan trykke på, hvis man støder på materiale, der er forkert eller ulovligt.
Tænk før du uploader
Internettet glemmer aldrig og gemmer alt. Også selvom man kun deler billeder med sine venner, er der risiko for, at materialet ryger andre steder hen. Derfor bør du gøre dit barn opmærksom på, at det skal tænke sig om, før det uploader informationer, billeder og film.
Fortæl de voksne, hvis du oplever noget ubehageligt
Børn skal have lov til at være sig selv på sociale medier, uden at de voksne overvåger dem og kommenterer på deres samtaler med vennerne. Men hvis barnet oplever noget ubehageligt på internettet, er det vigtigt, at det er bevidst om at kunne gå til de voksne med sine oplevelser.
Find venner og hav det sjovt
Sociale medier er også et sted, hvor børn kan få nye venner og bekendtskaber. Det er der ikke noget forkert i. Børnene kan lege, fjolle, flirte, spille spil og sende skøre billeder til hinanden. Hvis en fremmed person gerne vil mødes, er det dog en god idé at finde de informationer, man kan på vedkommende, eventuelt have en anden person med til mødet eller involvere sine forældre.