Er det farligt at indånde helium fra balloner?

Det kan være meget farligt at indånde større mængder af helium fra balloner, fordi gasarten erstatter den ilt fra luften, vi har brug for, siger ekspert.

Det kan godt være, stemmen bliver sjov, når man tager et sug af en heliumballon, men lad hellere være, råder overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital Harald Meyer. 

Større mængder helium kan være farligt

Ja, det kan potentielt have alvorlige konsekvenser. Der sker som regel ikke noget ved en enkelt eller to indåndinger af en ballon fyldt med helium. Men ved indtagelse af større mængder kan det være farligt. Det siger overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital Harald Meyer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Helium fortrænger ilten

Helium kan få stemmen til at ændre sig, når man indånder det, så den bliver lys og museagtig. Gasarten er i sig selv ikke giftigt og bliver stort set ikke optaget i kroppen, men den fortrænger den livsnødvendige ilt, som vores hjerne og krop har brug for for at fungere.

Derfor er det ikke bare dumt, men også meget risikabelt at tage flere indåndinger af en eller flere heliumballoner uden at trække vejret rigtigt ind imellem, siger Harald Meyer.  

»Selvom man tager ballonen væk fra munden, når man taler med musestemmen, så kan det gå rigtig galt, hvis man straks tager et nyt sug og fortsætter sådan flere gange i træk over et minut eller mere. Når man taler og griner, ånder man jo ud, og hvis hver indånding sker gennem ballonen, bliver det til meget helium og lang tid uden ilt.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Risiko for at besvime og blive kvalt

I yderste konsekvens risikerer man at blive kvalt på grund af den manglende ilt, siger Harald Meyer. Man vil dog besvime først og dermed begynde at trække vejret rigtigt. Men alt efter hvor længe man har indåndet helium og i hvilket omfang, vil der opstå en risiko for, at hjernens vejrtrækningscenter bliver påvirket, så vejrtrækningen ikke går i gang af sig selv. Derudover kan man risikere at slå hovedet alvorligt, hvis man besvimer.  

Lad være med at lege med helium

Selvom der ikke sker noget ved et enkelt eller to sug, så fraråder Harald Meyer leg med helium på grund af den potentielle risiko.

»Det er en fjollet leg, som man kan komme til at gøre forkert, og så er der pludselig en, der falder besvimet om,« siger han.