Er der kræftfremkaldende stoffer i svampe?
Jeg har netop læst en artikel i Samvirke, hvor det fremgår, at champignon har et naturligt indhold af phenylhydraziner, der delvist nedbrydes ved opvarmning. Gælder dette naturlige indhold af phenylhydraziner for alle svampe, gælder det for karljohan (der smager fortrinligt rå), brunstokket rørhat, lærkerørhat og kantarel, som jeg ynder at finde og spise?
Allan Østergaard
Svar fra Leif Skibsted
Hydraziner er en gruppe naturstoffer, der findes i en række svampe. En af hydrazinerne, phenylhydrazin, er fundet at være kræftfremkaldende i dyreforsøg. Phenylhydrazin findes både i dyrkede og vilde champignon. Rå champignon bør derfor kun spises i mindre mængde.
Varmebehandling fjerner phenylhydrazin, idet stoffet fordamper eller nedbrydes ved stegning eller bagning. Kendskab til indholdet af hydraziner i forskellige svampe er begrænset, men indholdet af stoffet metylhydrazin vides at være højt i stenmorkel, som man ikke bør spise.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet