Er der giftig lim på etiketterne?

Bliver limen på etiketter godkendt til at komme i kontakt med fødevarer?

Kassér glasset, hvis etiketten ikke løsner sig, når glasset lægges i blød i vand med opvaskemiddel.

?

Jeg bruger en del glasvarer til hjemmefremstillet æblemost og til syltning. I den forbindelse sætter jeg brugte konservesglas i opvaskemaskinen sammen med den øvrige opvask.  Som regel falder etiketterne af, nogle gange går de i opløsning, og sjældent bliver de siddende upåvirkede på glasset. Mit spørgsmål er om den lim, der bruges. Bliver den godkendt til at komme i kontakt med fødevarer og tallerkener og glas i en opvaskemaskine? Kan limen have sundhedsskadelige effekter, fordi den for eksempel har epoxyforbindelser?
 

Finn Okkels, Roskilde

Svar fra Leif Skibsted

De amerikanske myndigheder har fastsat regler for anvendelse af lim til fødevareemballage, der sikrer, at fødevarer ikke kommer i direkte kontakt med lim. I Danmark har undersøgelser tidligere vist, at der i praksis ikke er problemer med afsmitning fra lim til fødevarer.

Følgende fremgangsmåde skulle sikre, at der ikke overføres rester af lim eller af epoxy fra lim fra brugte glas.

Glas med etiketter lægges i blød i vand med opvaskemiddel. Glas, hvor etiketten ikke løsner sig, kan med fordel kasseres. Limrester på glas uden etiket  fjernes med en klud med rensebenzin eller lugtfri petroleum og skylles grundigt med vand. De rensede glas bør til sidst vaskes op i opvaskemaskine.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #gift, #kemi og #sylte