Er bestrålede krydderier farlige?

»Konserveret med ioniserende stråling«. Det kan der stå på din karry, kanel eller kardemomme, men er bestråling nødvendigt? Og er bestrålede krydderier farlige?

Bestråling af krydderier har i mange år været brugt som metode for at sikre, at krydderierne er fri for sygdomme og uønskede bakterier.

I Danmark er det ikke særligt udbredt at bestråle krydderier, men Samvirke får jævnligt spørgsmål fra læserne om bestrålede krydderier og om krydderierne dermed bliver sundhedsskadelige.

»Nej. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siger, at bestråling ikke er problematisk,« siger forskningsspecialist Arne Miller fra DTU NUTECH.

Anbefalingen fra WHO er bygget på forskningen inden for området. Forskning i bestråling af fødevarer har fundet sted siden 1950’erne.

Ikke radioaktive

Bestråling af krydderier har af mange omgange været diskuteret i Samvirke. Alligevel kan ordet ”beståling” stadig skabe forvirring, da ordet “bestråling” kan få tankerne ledt hen på Tjernobyl, atomreaktorer og kræftsvulster. Det er der nu ingen grund til.

»Krydderierne bliver ikke radioaktive. Det er bestrålingen nemlig ikke stærk nok til, « forklarer Arne Miller.

I Danmark er det kun tørrede krydderier, der er lovlige at bestråle, og alle produkter, der har været udsat for bestråling, skal være specielt mærket.

Vidste du, at …

Coop ikke forhandler bestrålede krydderier.

Man i Brasilien må bruge stråling til adskillige madvarer såsom jordbær, citroner, fjerkræ og fisk.

Frølår var den fødevarer, der blev mest bestrålet i Europa i 2013.

Astronauter spiser bestrålet kød i rummet for at undgå sygdom.

Bestråling som bakteriedræber

Arne Miller forklarer, at man kan bruge stråling til at slå bakterier, for eksempel salmonella, i krydderierne ihjel med.

»Hovedårsagen til at man bestråler krydderier er, at krydderier typisk kommer langvejs fra, hvor der ikke altid er god kontrol med hygiejnen, « siger Arne Miller.

Han forklarer, at et enkelt gram krydderi kan indeholde mellem 1.000.000 - 100.000.000 bakterier.

Det er mange bakterier, men bliver især et problem, hvis krydderier med eksempelvis salmonella er tilsat en færdigvare. Bakterier kan nemlig bruge sukker, vand og andre ingredienser i den færdige vare til at formere sig. Når der er nok bakterier, kan de udgøre en sundhedsrisiko.

I EU har man en øvre grænse for, hvor kraftig en stråling man må udsætte fødevarerne for.

»Grænsen er nok til, at bestrålingen virker. Hvis man går meget højere op, kan man ødelægge kvaliteten af varen, « forklarer han.

Fødevarerne kan tage skade

Bestråling kan dog godt have nogle uønskede effekter. Specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet Hanne Boskov Hansen forklarer, at bestrålingen kan give et tab af vitaminindhold og smag i krydderierne, ligesom andre konserveringsformer, som for eksempel varmebehandling, kan.

Andre steder i verden bestråler man fødevarer i større stil end i EU. Det tyder dog ikke på, at vi snart kan finde flere bestrålede varer på hylderne. Hanne Boskov Hansen mener, at det skyldes en generel skepsis overfor konserveringsmetoden fra forbrugernes side.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan finder du ud af, om dine krydderier er bestrålet:

Se efter ‘Radura mærket’

Se efter beskrivelserne:

»Bestrålet«

»Strålekonserveret«

»Behandlet med ioniserende stråling«

»Konserveret med ioniserende stråling«