sex

10 myter om p-piller

Kan man blive gravid, hvis man glemmer en enkelt p-pille, og nedsætter p-piller lysten til sex? Sammen med Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge, speciallæge i gynækologi og obstetrik, afliver Samvirke her 10 myter om p-pillen.
P-piller

Blodpropper er ifølge ledende overlæge, speciallæge i gynækologi og obstetrik Charlotte Wilken-Jensen den eneste alvorlige risiko ved p-piller.

Myte 1: Kvinder, der starter med at tage p-piller, kan tage flere kilo på i vægt i den første tid på pillerne 

Falsk. Man tager ikke på, så snart man begynder på p-piller, men det er normalt, at man tager cirka 500 gram på i kropsvæske. Det skyldes pillernes indhold af østrogen.

Der, hvor man som p-pillebruger bør være opmærksom, er, når det kommer til appetitten. Her er det en kendt bivirkning, at indholdet af hormonet gestagen kan påvirke appetitreguleringen fra hjernen, så mæthedsfornemmelsen har sværere ved at indfinde sig, og man kommer til at indtage flere kalorier, end man forbrænder.

Charlotte Wilken-Jensen råder derfor til at være ekstra opmærksom på sine spise- og motionsvaner, når man begynder med p-piller, så man undgår at tage på i vægt. 

Myte 2: P-piller øger risikoen for blodpropper

Sandt. Blodpropper er ifølge Charlotte Wilken-Jensen den eneste alvorlige risiko ved p-piller. Normalt får mellem 2 og 3 ud af 10.000 kvinder, som ikke er gravide og ikke tager p-piller, en blodprop pr. år, men for kvinder på p-piller er det mellem 6 og 9 ud af 10.000, der får en blodprop.

Derfor er det vigtigt, at p-piller kun gives til de kvinder, der kan tåle dem, og ikke til kvinder, der i forvejen er overvægtige, har sukkersyge, eller som har blodpropper i familien.

Som p-pillebruger skal man også huske at gøre sin læge opmærksom på, at man tager p-piller, hvis man eksempelvis oplever vejrtrækningsbesvær eller smerter i armen eller benet. 

Myte 3: Man må ikke tage p-piller, når man ammer

Falsk. P-piller har ingen skadelige virkninger på den nyfødte. Men p-piller kan, på grund af indholdet af østrogen, for nogle nedsætte mængden af mælk.

Hvis din amning er velfungerende, og dit barn får den næring, det skal have, kan du prøve p-pillerne og se, om amningen forbliver succesfuld. Bliver amningen pludselig besværlig, kan du altid stoppe på p-pillerne igen. Så vil mælken komme tilbage. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Myte 4: P-piller giver større bryster

Både og. Nogle typer p-piller påvirker brystvævet, så brysterne spænder og i nogle tilfælde vokser en smule. Det skyldes, at brystvævet er følsomt over for de hormoner, der findes i p-piller. Man skal dog ikke tage p-piller for at få større bryster, påpeger Charlotte Wilken-Jensen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Myte 5: Man kan blive barnløs, hvis man tager p-piller i for mange år

Falsk. Myten om barnløshed er ifølge Charlotte Wilken-Jensen en sejlivet én af slagsen, som er opstået, fordi p-piller også gives til kvinder, der har problemer med deres ægløsninger, og som ikke har regelmæssige menstruationer. Når disse kvinder så stopper med at tage p-pillerne, vil de stadig have problemer med at blive gravide - men altså ikke på grund af p-pillerne.

Hos normale kvinder er p-piller tværtimod en god metode, hvis man gerne vil kunne styre, hvornår man ønsker at blive gravid. 

Myte 6: P-piller kan give nedsat sexlyst

Sandt. Indholdet af hormoner i p-piller spiller en rolle for blandt andet humør og lysten til sex. Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte reagerer på det pågældende mærke p-piller.

Hvis p-piller er ens foretrukne prævention, opfordrer Charlotte Wilken-Jensen til, at man prøver sig frem med en anden type p-piller, hvis humøret og sexlysten dykker.

Myte 7: P-piller øger risikoen for kræft

Falsk. Generelt beskytter p-piller mere mod kræft, end de er årsag til kræft. Det er blandt andet risikoen for kræft i æggestokkene og tarmene, der nedsættes ved brug af p-piller. Også når det kommer til brystkræft, som i flere år har været diskuteret, er p-pillerne helt neutrale.

Den eneste type kræft, hvis risiko øges en lille smule ved brug af p-piller, er livmoderhalskræft, som man i dag kan blive vaccineret mod. 

Myte 8: Man kan blive gravid, hvis man glemmer en enkelt p-pille

Falsk. Glemmer man én p-pille, skal man tage den, lige så snart man finder ud af, at den er glemt, også selvom det betyder, at du skal tage den med den næste i pakken. Er der tale om en pille lige efter pausen på syv dage, skal man for en sikkerheds skyld bruge kondom eller undgå sex i 7-10 dage ind i den næste cyklus, opfordrer Charlotte Wilken-Jensen.

Risikoen for at blive gravid er størst lige efter pausen, hvor et nyt æg kan nå at udvikle sig.

Har du glemt mere end én p-pille, bør du tage den næste pille i pakken, så snart, du kommer i tanke om det, bruge kondom i syv dage og gå direkte over i den næste pakke p-piller uden pause (altså springe pausen over).  

Myte 9: Menstruationen bliver kortere og mindre kraftig, når man tager p-piller

Sandt. Blødningen mellem to pakker p-piller er egentlig slet ikke en menstruation, men en bortfaldsblødning, som opstår, fordi slimhinden bliver ustabil, når man holder pause fra de hormonfyldte piller.

Det betyder samtidig, at man hverken oplever PMS op til blødningen eller smerter under blødningen, fordi der ikke er nogen cyklus. 

Myte 10: Kroppen har brug for en pause fra p-pillerne for at blive renset ud

Falsk. Kroppen har, ifølge Charlotte Wilken-Jensen, på ingen måde behov for pause fra p-pillerne. Faktisk er det sikrere at tage sine p-piller uden pauser, fordi man undgår at glemme en eller flere piller efter pausen og blive gravid.

Vil du gerne holde pause, skal pausen maksimalt vare syv dage, men gerne kun 4-6 dage for en sikkerheds skyld. Reglerne omkring p-piller er i virkeligheden meget simple, siger Charlotte Wilken-Jensen: Hvis sikkerheden med hensyn til at undgå graviditet skal opretholdes må du aldrig tage p-piller i mindre end 21 dage, og du må aldrig forlænge pausen ud over syv dage.  

Også de længere pauser, hvor man helt stopper på p-pillerne, er ganske unødvendige, siger Charlotte Wilken-Jensen. De øger blot risikoen for blodpropper, når man så starter op på p-pillerne igen.