øl

Det skal du være opmærksom på, når du har drukket

Når du drikker, påvirker alkoholen dine sanser og din evne til at færdes sikkert i trafikken. Læs her, hvordan alkoholen virker, og hvornår du skal lade bilen stå.

Hvad er en promille?

Tegnet: ‰ står for promille, som betyder ’antal pr. 1000 enheder’. Når målet promille bruges om alkohol, er promille altså en betegnelse for, hvor stor andelen af alkohol er i dit blod. 

Når din promille for eksempel er 0,5, har du altså 0,5 milliliter ren alkohol pr. liter blod i kroppen. Er din promille på over 0,5, er der tale om spirituskørsel, hvis du sætter dig bag rattet. Jo mere du drikker, jo sværere bliver det for din lever at forbrænde alkoholen, og så stiger din promille. 

Fakta: Sådan påvirker promillen dig

0,2 ‰: Dine øjne har svært ved at fokusere hurtigt. Evnen til at omstille fra lys til mørke er forringet 

0,5 ‰: Du opfatter situationer langsommere og har svært ved at udføre præcise bevægelser. Din synsvinkel indsnævres. Risikoen for en trafikulykke er mindst tredoblet. 

0,8 ‰: Din koordinationsevne er nedsat, hvilket resulterer i overdrevne bevægelser. Din reaktionstid er betydeligt forringet. Risikoen for en trafikulykke er mindst seksdoblet. 

1,0 ‰: Du snøvler og har svært ved at kontrollere muskler og balance. Din opmærksomhed er svækket, og du er træt. Risikoen for en trafikulykke er mindst tidoblet. 

1,5 ‰: Du kan ikke styre dine bevægelser og har svært ved at tale. Fra nu af er risikoen for trafikulykker minimum 100 gange større end normalt. 

2,0 ‰: Du har mistet selvkontrollen og har symptomer på forgiftning.  

3,0 ‰: Du tisser i bukserne og kan risikere at miste bevidstheden. 

4,0 ‰: Du er bevidstløs og i livsfare. 

Promillen er forskellig fra mand til kvinde

Hvor høj din promille er efter en fyraftensøl eller et glas vin til maden, afhænger af flere ting, herunder dit køn, din kropsvægt, mavesækkens indhold og leverens evne til at forbrænde procenterne. 

Mænd bliver typisk mindre påvirkede efter en genstand end kvinder, fordi mænd har mere væske, der fortynder alkoholen, i kroppen. I gennemsnit har mænd 68 % væske og vandholdigt væv i kroppen, hvorimod der i gennemsnit kun er 55 % i kvindekroppen. En mands promille vil derfor som tommelfingerregel være lavere end en kvindes, hvis de to vejer det samme. 

Du er påvirket allerede efter 1 genstand

En genstand svarer til en dåse øl, et glas vin eller 4 cl spiritus og indeholder cirka 12 gram ren alkohol. Mange tror fejlagtigt, at en enkelt øl ikke gør megen skade. Men for en lille kvinde på 50 kg er det måske en god idé at lade bilen stå allerede efter en enkelt én. 

Promillen i én genstand svarer nemlig for hende til lige knap grænseværdien for, hvornår der er tale om spritkørsel. Til sammenligning skal der for en mand på 70 kg i gennemsnit to genstande til, før promillen når de 0,5. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køretur med tømmermænd kan også være farlig

Politiet har til hver en tid ret til at anholde dig for spritkørsel, hvis de vurderer, at du er til fare for dig selv og andre i trafikken – også selv om du har mindre alkohol i blodet end det tilladte. Det gælder også, hvis du har tømmermænd fra dagen før. 

Har det være en våd nat i byen, kan kroppen nemlig stadig være påvirket af alkohol, og så kan turen med bilen til bageren i værste fald være ulovlig. Selvom det er mange timer siden, du er kommet hjem og har sovet, kan der stadig være så meget alkohol i dit blod, at du ikke kan føre din bil sikkert nok. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik til helt at lade bilen stå, når du har drukket. 

Læs mere om