Ølemballage: 6 ting, der er værd at vide

Du bør sortere ølkapsler med metal, og genbrugsflasker bliver i gennemsnit brugt 30 gange, før de smeltes om. Læs 6 ting, der er værd at vide om ølemballage.

Husk at smide øldåser i pantautomaten eller i beholderen til metalaffald, hvis der ikke er pant på. Det tager nemlig naturen 500 år at nedbryde en dåse.

Genbrugsflasker bliver brugt 30 gange

De tunge genbrugsflasker af glas, du kender fra Grøn Tuborg eller Carlsberg Pilsner, bliver i gennemsnit brugt 30 gange, før de smeltes om. Så mange gange ryger genbrugsflasker altså tilbage til bryggerierne for at blive vasket og fyldt med nyt øl.

Ølkapsler bør smides i metalaffald

Du bør smide dine ølkapsler i metalaffaldet og altså ikke ud sammen med husholdningsaffaldet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Smid dine tomme øl i pantautomaten

Det tager naturen 500 år at nedbryde en dåseøl og mellem 4000 og 1.000.000 år at nedbryde en glasflaske.

Smid derfor dine øl med pant i pantautomaten. Har du dåser og flasker uden pant, skal du smide dåserne i metalaffaldet og flaskerne sammen med glas.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Plastikflaskerne floppede

Carlsberg introducerede i 1999 Grøn Tuborg og Carlsberg Pilsner i returflasker af plastik med plads til 38 centiliter øl modsat de 33, der kan være i glasflasker. Øllen kunne desuden åbnes uden oplukker eller andre redskaber.

Plastikflaskerne skulle være et let alternativ til de tunge ølflasker af glas, da øldåser i 1999 ikke var tilladt i Danmark.

Forbuddet mod metaldåser blev dog ophævet i 2002, og forbrugerne tog i langt højere grad imod dåseøl end øl på plastikflaske. Plastikflasken udgik derfor i 2007.

Nye dåser fråser

Når man genanvender 100 aluminiumsdåser, kan de blive til 95 nye øldåser. Ved at genanvende aluminium sparer man helt op til 95 procent af den energi, der skal til for at fremstille nyt aluminium.

Store flasker er for dyre i afgifter

I Tjekkiet og andre lande kan man købe plastikflasker med eksempelvis 1½ liter øl. I Danmark er afgifterne dog så meget højere på større flasker, at det ikke har kunnet betale sig for bryggerierne at satse på større øl.

Kilder: Coop, affald.dk, finans.dk, Danmarks Naturfredningsforening, Det danske Ølakademi, Dansk Retursystem

Læs mere om