Redaktionen anbefaler






Nitrit er med til at danne den røde farve i saltet kød og hæmmer bakterien, der giver pølseforgiftning.
Fødevarestyrelsen råder til at spare på madderne med kødpålæg. Spis højst et stykke spegepølse, rullepølse eller andet kødpålæg om dagen. Reserver eventuelt kødpålæg og bacon til særlige dage. Det meste kødpålæg indeholder nitrit, som kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet.
Nitrit må bruges i kødprodukter for at hæmme udviklingen af den bakterie, der kan give den farlige pølseforgiftning, som også kaldes botulisme. Nitrit er også med til at danne saltet køds røde farve i for eksempel spegepølse og rullepølse og medvirker til at forhindre harsk smag i kødprodukter.
Nitrit må gerne bruges i økologiske produkter i EU, men ingen danske økologiske kødproducenter bruger nitrit. Du kan derfor undgå nitrit ved at købe danske, økologiske kødprodukter. Den italienske skinke prosciutto skal efter reglerne produceres uden nitrit. Det samme gælder spanske Ibéricoskinker. Kig efter E-numrene. Er der brugt E 249 og E 250, er der nitrit i kødprodukterne.
Danmark har siden 1995 haft særregler for anvendelse af nitrit i bacon, pølser, skinke og kødpålæg. Udenlandske kødprodukter, der bliver solgt i Danmark, skal overholde de danske grænseværdier. I Danmark må der kun tilsættes 60 mg nitrit per kg kød mod de 150 mg nitrit per kilo kød, som de fælleseuropæiske regler tillader.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10