Derfor er det vigtigt, at dit barn tegner

Find papir og blyant frem, og lad dit barns kreativitet få frit løb. Krusedullerne på papiret har mange fordele. Eksempelvis kan tegning styrke barnets selvværd og koncentration. Billedkunstner Pia Lajer og hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen forklarer, hvorfor tegning er vigtigt for børn
Barn og mor tegner

Børn skal tegne mere, fordi tegning øger selvværdet

Tegning er for nogen en banal aktivitet, men ifølge billedkunstner Pia Lajer, der har udviklet metoden Magisk Tegning målrettet børn, kan tegning være med til at øge dit barns selvværd, koncentrations- og indlæringsevne. Når børn sidder med papir og blyant og får øjnene op for tegning, får de ofte blod på tanden til at tegne mere.

»Tegning beroliger nervesystemet og giver barnet stor glæde. Når børn opdager, de faktisk kan tegne alting, giver succesoplevelsen lyst og mod til mere læring,« forklarer Pia Lajer.

Pia Lajer oplever, at børn er usikre og selvkritiske, når det kommer til tegning. Usikkerheden skyldes, at børn ikke får de rette værktøjer til at lære at tegne.

»Tegning er den eneste aktivitet, som vi byder vores børn uden at vise dem, hvordan man gør. Sport og musik har egne regler, rytmer og noder, man skal kunne for at mestre aktiviteten. Med tegning giver vi børn en blyant i hånden og siger »værsgo at tegne«. Vi ville aldrig uddele blokfløjter og sige »værsgo at spille«,« siger Pia Lajer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tegning forbedrer børns indlæring og hukommelse

Ifølge et studie foretaget af hjerneforsker og professor i neuropsykologi Audrey van der Meer fører tegning til bedre indlæring og hukommelse. Når man tegner, aktiveres flere hjerneområder, der er associeret med læring. Når flere områder i hjernen er aktiveret på samme tid, skal de forskellige områder kommunikere, og der skabes neurosvingninger. Når hjernen befinder sig i denne tilstand, åbnes der op for læring og hukommelse, fordi hjernen får flere »knager« at hænge informationer på.

Sådan kan du hjælpe dit barn til at tegne

Pia Lajer har udviklet metoden Magisk Tegning i samarbejde med lærere og pædagoger. Med Magisk Tegning-metoden kan børn lære at tegne på 5 minutter, hvis de først lærer at tegne en streg, en bue og en cirkel.

  1. Find papir og blyant frem
  2. Øv at tegne streger, buer og cirkler.
  3. Find et motiv, der kan være sjovt for dit barn at tegne. Motivet kan være i hjemmet, på internettet, i en bog etc.
  4. Alle motiver er skabt af streger, buer og cirkler. Kig nøje på motivet og nedbryd motivet i streger, buer og cirkler.
  5. Når barnet har forstået, at motivet er opdelt i streger, buer og cirkler, er barnet i stand til at tegne hele motivet.
Cirkel, streg og bue redskaber til tegning

Du kan dele alle motiver op i buer, streger og cirkler. Kan du først tegne en bue, streg og cirkel, kan du tegne alle motiver. Illustration: Pia Lajer. 

Bedre fin- og fingermotorik og sproglig udvikling ved tegning

Tegning forbedrer fin- og fingermotorikken og den sproglige udvikling. Ifølge hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen hænger finger- og finmotorikken og den sproglige udvikling sammen:

»Tegning får gang i fin- og fingermotorikken. Det er særligt vigtigt at aktivere højre hånd, fordi associationsområdet på hjernebarken, der er knyttet til højre hånds fin- og fingermotorik, ligger op ad det sproglige associationsområde på hjernebarken.«

Når dit barn bruger fin- og fingermotorikken på højre hånd, enten alene eller sammen med venstre hånd, stimuleres barnets sproglige opmærksomhed. Det gælder, uanset om dit barn er venstre- eller højrehåndet.

Tegning øger børns koncentration

Når dit barn griber blyanten, forbedres også dit barns evne til at koncentrere sig.

»Når man tegner, kommer hjernen ind i en rytme, som understøtter koncentrationsevnen,« siger Ann Elisabeth Knudsen.

Læs mere om