11 udendørslege til børnefødselsdagen

Fælleslege kan være gode at have planlagt på forhånd, før alle børnegæsterne ankommer og begynder at råbe: Hvad skal vi lege?

Bowling med små vandflasker

Stil 10 flasker op på et fast underlag, græs er mindre velegnet. Hvis der er vand i flaskerne, står de bedst fast og vælter ikke af et vindpust. Stil 4-3-2-1 flaske i hver række. Spillerne triller eller kaster efter tur en bold mod flaskerne - som i bowling. Vi brugte flasker med danskvand, det gav lidt livligt vand, da vi bagefter ville drikke indholdet.

Ståtrold

Fungerer som almindelig fangeleg, hvor en person vælges til fanger, og resten af deltagerne er løsslupne. Afgræns et område, hvor man kan fanges, og et sted, hvor man har helle. Når man er fanget, stiller man sig med spredte ben og kan befries ved, at en fri person kravler mellem benene på den fangne. Skift fangeren ud og start forfra, når den gamle fanger er udmattet eller har fanget alle.

Løb med æg på ske

To grupper kæmper om at komme først igennem et stafetløb, hvor alle skal løbe en lille tur frem og tilbage med et æg på en ske. Taber en af løberne ægget, så det går i stykker, udgår holdet af konkurrencen. Eller hvis man synes, at det er synd for holdet, kan man have reserveæg i baghånden. Man kan også vælge at have en kartoffel på skeen i stedet, det giver både lidt mindre spænding og lidt mindre madspild.

Memory på græs

Samme regler som memory eller huskespil på stuebord. Spred brikkerne over et stort areal, så ungerne kommer til at løbe rundt for at finde brikker, der passer sammen. Kan eventuelt leges i hold, hvis banen er stor at overskue.

Skyd dåser ned

En klassiker fra dengang, mor var barn. Stil dåserne i et tårn og gå amok med en lille bold. Indstil afstanden til dåserne alt efter børnenes alder. Vi var lidt overskudsagtige og beklædte dåserne med fint papir.

Sækkeløb

Kapløb på græsunderlag iført sække. Plasticposerne holder ikke ret længe, når ivrige børn forsøger at komme først, så hvis du kan få fingre i sække af stof, er det langt at foretrække.

Svingfigur

Leges på græsplæne. Der vælges en køber og en sælger. De øvrige deltagere er svingfigurer. Køberen går lidt væk. Sælgeren svinger svingfigurerne rundt en efter en, men spørger først: »Salt eller peber?« Svarer figuren »salt«, svinges denne deltager rundt en omgang og slippes. Svarer svingfiguren »peber«, så svinges figuren rundt, indtil begge er rundtossede, før sælgeren slipper. I begge tilfælde skal figuren blive liggende/stående i den stilling, vedkommende lander i efter svingturen. Alle figurer beslutter sammen med sælger, hvilken slags figur de er. Køberen kommer og kigger på figurerne, måske vil han købe en eller flere? Sælgeren demonstrerer sine figurer ved at trykke start og stop på deres næser. Måske kan køberen gætte, hvad figuren forestiller, og måske er det lige sådan en figur, hun drømmer om at købe.

Løb om kap på magasiner

To hold løber om kap. Hvert hold har to (eller flere) aviser/magasiner, og når en løber er klar til at løbe sin tur, må vedkommende kun bevæge sig fremad ved at sætte fødderne på aviserne. Rammer foden ved siden af, skal løberen starte forfra på sin runde. En voksendommer kan være god at have med, og ja, I må gerne bruge Samvirke, når I har læst det.

Tampen brænder i haven

Samme regler som tampen brænder indendørs. Husk at sætte skub i legen ved at sige »tampen brænder«, når nogen er i nærheden af at finde bamsen, eller hvad man nu har gemt. Og at »tampen er iskold«, hvis alle er langtfra. Man kan fra starten hjælpe med at fortælle om, hvor højt eller lavt genstanden er gemt. Her siger man, at den er fugl, fisk eller midtimellem. Ordet tamp betyder i øvrigt enden af et tov eller et reb.

Limbo

Danseleg, hvor deltagerne på skift skal danse under et kosteskaft eller en gren. Begynd med at have kosteskaftet i en højde, hvor det er relativt nemt at komme under, men husk, man skal under med brystet fremad eller opad - og uden at røre ved kosteskaftet. Det vil sige, at man læner hoved og skuldre tilbage og brystet frem, når man bevæger sig under skaftet. Når alle deltagere er kommet under, sænkes kosteskaftet 5-10 centimeter. For hver gang, alle har været under, sænkes kosteskaftet nogle centimeter. Rører man skaftet, er man ude, og man stiller sig i stedet op og hepper på de andre deltagere. Fortsæt, indtil limbomesteren kan kåres.

Skyd til måls efter store vandflasker

Fyld to store vandflasker med vand, men sæt ikke låg på. Del børnene i to hold. Nu gælder det om at ramme modstandernes flaske, så den gradvist tømmes for vand. Reglerne er sådan, at man først må rejse sin flaske op, når man har hentet bolden. Det er sværere, end det lyder - og man kan godt blive våd.