Danskerne går vaniljeamok i december
Ægte dansk julebag
Vaniljekransen er en dansk opfindelse, og julens favoritsmåkage stammer fra 1840’erne, hvor flere og flere hjem havde fået en ovn. En ovn gjorde det nemmere at styre temperaturen, og bestod julens bagværk ikke længere af klejner, der var kogt i fedt og æbleskiver, der var stegt. Det var også i 1840’erne, at brunkager og pebernødder blev hvermandseje, eller skulle man sige hvermandshjemmebag.
Kilde: Gyldendal
Bourbonvanilje eller Tahiti-vanilje?
I Danmark støder du især på 2 slags vanilje: Bourbon- og Tahitivanilje. Bourbon er den klassiske vaniljestang, der stammer fra en mexicansk orkide og blev første gang dyrket på Réunion, der tidligere hed Bourbon. Mange betragter bourbon som finere og bedre end Tahiti-vanilje, der stammer fra Tahiti og har lidt tykkere, lidt fugtigere stænger. Indholdet af vaniljekorn er også lidt højere. På markedet findes også mexicansk vanilje og vestindisk vanilje.
10,1 %
af alle vaniljestænger, der sælges på et år, sælges de sidste tre dage før juleaften.
Kilde: Coop Analyse