Brug varmluft, når du kan: Det sparer energi, og din ovn bliver hurtigere varm
Brug som udgangspunkt varmluftovn
Almindelig ovn eller varmluft? Mange opskrifter angiver begge muligheder. Så hvad skal du vælge?
Varmluft - i hvert fald hvis du vil bruge mindst energi, lyder svaret fra forretningsleder hos Teknologisk Institut, Hans Walløe, som blandt andet arbejder med at efterprøve energimærker på ovne.
»Alle vores test viser, at varmluft absolut er den mest energieffektive måde at varme maden op på. Og vi har testet mange ovne,« siger han.
Når varmen blæses rundt om maden – i stedet for blot at stå stille – er varmeoverførslen til bollerne, stegen eller rodfrugterne simpelthen mere effektiv, forklarer han. Det er derfor, man ikke behøver at skrue lige så højt op for temperaturen, når varmluftsfunktionen er i brug, som ved almindelig ovn.
Eksempel: Spar energi med varmluft
En steg skal tilberedes til den har en kernetemperaturen på 60 grader. Stegen sættes ind i en “kold” ovn og er færdig efter 40-45 minutter. Oven er tilfældigt udvalgt og har energimærke A.
Almindelig ovn ved 205°C: 0,99 kWt
Varmluft ved 180°C: 0,81 kWt
NB: Energiforbruget ved henholdsvis almindelig ovn og varmluft står anført på ovnens energimærke. Der kan være små individuelle forskelle på ovne i samme energiklasse.
Kilde: Forretningsleder hos Teknologisk Institut Hans Walløe
Opvarmningen går hurtigere med varmluft
En sidegevinst ved at tilberede mad med varmluftsfunktionen er, at ovnen bliver hurtigere varm. Det kan være en fordel, hvis børnene er umulige i ulvetimen, og maden bare skal på bordet hurtigst muligt. Eller hvis gæsterne er lige på trapperne, og du har glemt at sætte bollerne i ovnen. Alt efter hvilken ovn du har, kan den være klar omkring dobbelt så hurtigt med varmluftsfunktionen som den almindelige ovn.
Eksempel: Ovnen bliver hurtigere klar med varmluft
Opvarmningstider for en almindelig traditionel ovn med 1 ringvarme-element til varmluft på 2400W og 2 varmeelementer på 1000W til over/undervarme.
Varmluft:
Fra 20°C - 175°C på 8 min.
Almindelig ovn (over- og undervarme):
Fra 20°C - 200°C på 15 min.
Kilde: electrolux.dk
Udnyt opvarmning og eftervarme
Vil du spare ekstra energi, kan det være en idé at sætte maden ind i ovnen allerede under opvarmning, hvis det vel at mærke ikke har betydning for kvaliteten og tilberedning af maden. Samtidig kan du slukke ovnen lidt før og dermed udnytte eftervarmen til at gøre maden helt færdig. Du kan også udnytte eftervarmen i den slukkede ovn til f.eks. at lune brød til maden.