Bokashi: Lav gødning af dit organiske affald

Komposter dit organiske affald under køkkenvasken efter bokashi-metoden – og brug det som gødning til dine tomater, potteplanter og meget andet. Bokashi er et japansk ord for fermenteret organisk materiale
Madaffald bliver puttet ned i en bokashi spand 2.0

Du kan lave din egen supergødning af madaffald med spanden Bokashi 2.0, som ses på billedet.

Bokashi er et japansk ord for fermenteret organisk materiale

Bokashi er en måde at udnytte sit køkkenaffald, så det bliver til gødning, der er rig på næring. Du behøver ikke plads i haven til en kompostbunke, du kan nemlig lave gødningen i en bokashi-spand, også kaldet en bykompostspand, som kan være under køkkenvasken. Modsat en almindelig køkkenspand til madaffald lugter en bokashi-spand ikke, og det er der især to årsager til. For det første har spanden et tætsluttende låg, som gør processen iltfri. For det andet tilsættes der kompostgær, som indeholder effektive mikroorganismer, der tilfører madaffaldet syre, så affaldet fermenterer i stedet for at rådne. 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan gør man?

Det tager 5-6 uger at lave bokashi, og gødningen kan stå op til 1 år i spanden uden at blive dårlig. Du kan komme alt dit køkkenaffald i, alt fra kød og knogler til gårsdagens rester og grøntsager.

Der er 2 forskellige måder at gøre det på, afhængig af hvilken spand du benytter. Her er vejledninger til Bokashi 2.0 og Bykompostspanden Bokashi, original:

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fælles for begge boskashimetoder

  • Drys ca. 40 ml kompostgær i bunden af din spand – kun første gang.
  • Snit dit madaffald i mindre stykker.
  • Kom madaffaldet ned i bokashi-spanden, som skal stå ved stuetemperatur (ca. 20 grader).

Bokashi 2.0:

  • Drys 40 ml kompostgær over.
  • Tryk det runde, tætsluttende stempel med siliconekant i bund. Derved presses madaffaldet sammen. Og stemplet lukker af for luft.
  • Læg til sidst det løse låg på spanden.

Bykompostspanden Bokashi, original:

  • Pres med det lille stempel.
  • Drys 40 ml kompostgær i et fint lag hen over madaffaldet.
  • Luk med det tætsluttende låg.



Hele processen gentages ved begge varianter, hver gang du tilfører madaffald.

 

Man kan med fordel tappe væske ca. hver 3.-5. dag, så der ikke bliver for fugtigt i spanden. Den væske, du tapper, kan du blande en lille smule af i det vand, du vander dine planter med, da det er fyldt med næringsstoffer.

 

Når der er gået 5-6 uger, skal din bokashi blandes op med jord i en krukke. Blandingsforholdet er ½ jord og ½ bokashi. Derudover kan man med fordel lægge lidt jord i bunden og toppen af krukken, så bokashien ikke får direkte luftkontakt, da det lugter kraftigt. Dernæst lader man det stå for sig selv i 14 dage, da bokashi har en høj pH-værdi, som jorden skal neutralisere, inden du planter tomater, agurk, squash eller andet i krukken.

 

Ifølge Maria Ehlert, ejer af Bokashidenmark, skal man være opmærksom på:

 

Lugter det af råd, eller er der grøn mug på, så kan følgende ting være gået galt

  • Låget har ikke været lukket ordentligt.
  • Der er tilsat for lidt kompostgær.
  • Madaffaldet har haft for meget grøn mug på sig, da det blev smidt ned i spanden.

Læs mere om