Børnene laver mad på bål - 4 opskrifter
Amerikanske pandekager med æbler
Til 4 personer
8-10 pandekager
1 æg
1½ dl letmælk
1 tsk. bagepulver
1 spsk. sukker
1 nip salt
2 dl hvedemel
Smør til stegning
Friske bær eller æbletern
Marmelade og sukker til pynt
Amerikanske pandekager med æbler
Rør pandekagedejen hjemmefra og tag den med i en skål. Slå ægget ud, rør det sammen med mælk. Rør bagepulver, sukker, salt og mel i. Sæt en pande over bålet og smelt smørret. Sæt små klatter af dej på panden og fordel æbletern eller bær på dem, så de suges ned i dejen. Vend pandekagerne og bag dem færdige på den anden side. Spis pandekagerne med marmelade, sukker eller en frugtsalat af friske bær.
Bagte, fyldte æbler på bål
Æblerne kan også bages i en ovn ca. 20 minutter ved 200 grader.
Til 4 personer
5 æbler, for eksempel elstar eller gråsten
3 spsk. hakkede hasselnøddekerner
2 spsk. muscovadosukker eller brun farin
2 tsk. blødt smør
½ tsk. stødt kardemomme
Vaniljekvark
200 g kvark 1%
2 tsk. vaniljesukker
Bagte, fyldte æbler på bål
Riv det ene æble på den grove side af rivejernet. Rør revet æble, nødder, sukker, smør og kardemomme sammen. Flæk de andre 4 æbler og fjern stilk, blomst og kernehus.
Fordel fyldet i æblernes hulrum og læg to halve æbler sammen.
Pak dem godt ind i alufolie, der gerne må være en kraftig variant.
Læg æblerne ind i bålets gløder og bag dem i 15-20 minutter. Mærk igennem folien med en spids kniv, om æblerne er møre. Det afhænger meget af æblesorten og varmen på bålet.
Pak forsigtigt de varme æbler ud og spis dem med kold kvark rørt med vaniljesukker.
Kartofler med fyld
Kan også laves med alufolie.
Til 4 personer
Trylledej
5 dl hvedemel, ca. 300 g
1½ dl salt, ca. 150 g
1¾ dl vand
4 store bagekartofler, ca. 1¼ kg
Fyld
2 avocadoer, ca. 200 g
1 citron
50 g semidried tomater i olie
100 g skyllede babysalatblade
1 agurk, ca. 300 g
1 dåse majs, ca. 340 g
2 dåser tun I vand, ca. 185 g
Salt og peber
Kartofler med fyld
Trylledej: Bland mel, salt og vand. Ælt dejen godt sammen, del den i fire portioner. Skrub kartoflerne rene, pak dem ind i trylledej. Læg kartoflerne ind i bålets gløder, bag dem i 1 time.
Fyld: Skær avocadoerne i tern og citronen i både. Pres et par både over avocadoerne. Skær tomater og salatblade i mindre stykker. Skær agurken i små tern. Hæld vandet fra majs og tun.
Bland eventuelt tunen med grøntsagerne eller server tun og grøntsager hver for sig sammen med citronbåde, salt og peber. Bank hul på trylledejen, som ikke kan spises.
Tag de varme kartofler ud. Skær et kryds i hver kartoffel. Tryk dem på siderne, så de åbner sig, og spis dem med fyldet.
Kan også spises med fintstrimlet rødkål, græsk yoghurt og hakkede rødløg.
Pølsesnobrød på pind
Pølsebrød kan bages over bål.
Til 4 personer
4-8 pølsesnobrød på pind
½ pk. gær
2 tsk. salt
4 dl vand
3 dl fuldkornshvedemel
ca. 9 dl hvedemel
4-8 pølser
Pølsesnobrød på pind
Opløs gær og salt i vandet.
Rør melet i lidt efter lidt, ælt dejen godt igennem.
Lad den hæve i ca. 1 time, del den og rul den til lange pølse. Pak dejpølserne ind i bagepapir og tag dem med. Find snobrødspinde, skræl barken af ca. 20 cm.
Læg en pølse ind til snobrødspinden og vikl dejen godt rundt om pølsen. Bag pølsesnobrødet over bålets gløder, til det er gyldent og gennembagt.
Spis eventuelt pølsesnobrødet med ketchup.