Bør man give drikkepenge på All Inclusive-ferie?
Jo flere amerikanske turister, des flere drikkepenge
Der findes ikke nogen nedskrevne regler og love om at give drikkepenge, når du er på All Inclusive-ferie. Hotel og restaurantpersonale har dog forskellige forventninger til drikkepenge, afhængig af hvor i verden ferien går til. Det forklarer Carlos Cebrian, der er produktchef i Spies Rejser.
»På de Caribiske Øer og i Mexico er der rigtig mange gæster fra USA og Canada – og de har en drikkepengekultur med hjemmefra. Derfor er personalet vant til at få drikkepenge. Vi plejer at sige til vores gæster, at det er en god idé med små dollarsedler, de har vekslet hjemmefra,« siger han.
Giv 1 dollar pr. kuffert i drikkepenge
Carlos Cebrian har selv en tommerfingerregel om at give 1 dollar pr. kuffert til personalet, når de hjælper en på plads på værelset i Caribien eller Mexico. Til rengøringspersonalet foreslår han, at man lægger 10 dollar på sengen den første dag, 5 dollar midt på ferien og 5 dollar sidste dag, hvis man er af sted i 14 dage.
»På Gran Canaria og de græske øer, hvor vi også har All Inclusive-rejser, er skikkene anderledes. Her forventer personalet ikke drikkepenge i samme omfang som i Caribien,« siger Carlos Cebrian.
Giv drikkepenge i starten af og ikke sidst på ferien
Produktchefen hos foreslår, at man nøjes med at give 10 euro til rengøringspersonalet i begyndelsen af ferien, hvis man er på Gran Canaria eller Grækenland.
»Det er dumt at vente til sidste dag på ferien med at give drikkepenge. Hvis du giver drikkepenge i starten af ferien, bliver rengøringspersonalet glade, og du får lidt ekstra opmærksomhed,« pointerer han.
Spiser man på alacarte-restaurant, der indgår i prisen på rejsen, om aftenen, kan et par euro til tjeneren på feriens første aften være en mulighed. Består aftensmaden af en buffet, hvor man selv henter mad og drikke, skal der en ekstra service fra tjenerpersonalet til, før drikkepenge behøver komme op af pungen.
Drikkepenge til personalet gør ferien lidt bedre
Drikkepenge på All Inclusive-ferie er i Carlos Cebrians optik ikke forbundet med andre skikke end på almindelig ferie eller charterrejse. Han understreger, at det i sidste ende er op til den enkelte rejsende at vurdere.
»Som skandinaver er vi ikke så vant til at give drikkepenge i større omfang. Men generelt tror jeg på, at man får en lidt bedre oplevelse på sin ferie, hvis man giver lidt drikkepenge til personalet, der hvor man kommer,« siger produktchefen.