Annoncørbetalt indhold fra Label Rouge

Bæredygtighed med bid: Bliv klogere på Label Rouge: Sådan gør franske frilandskyllinger en forskel

Kyllinger på græs i landlige omgivelser. Det lyder som et skønmaleri fra fortiden, men den traditionelle måde at opdrætte slagtekyllinger på er også populær hos moderne forbrugere. Dem, som værdsætter, at den lækre kylling på deres tallerken også ’smager’ af dyrevelfærd, miljøhensyn og bæredygtighed

Landkyllinger med det franske kvalitetsmærke Label Rouge kommer fra landbrug, som passer på naturens ressourcer og biodiversiteten. På gårdene kan kyllingerne færdes i det fri og have en naturlig adfærd. Der er ’bid’ i frilandsfjerkræene, som har mere smag og en fastere tekstur i kødet. 

 

Der er 5 hovedprincipper bag opdræt af Label Rouge-kyllinger:

1. Kyllingerne går på græs i træernes skygge

Landmændene følger traditionelle metoder for opdræt af frilandskyllinger: Fuglene går i små flokke og har masser af plads, græs og muligheder for at søge skygge under træer og buske. Fra morgen til aften året rundt har de adgang til et stort græsområde, hvor de kan udtrykke deres naturlige adfærd. Her kan de skrabe i jorden, støvbade og pikke efter insekter og planter. Nætterne tilbringer kyllingerne i mindre stalde. Her kan de også søge i ly for uvejr og rovdyr.    

Kyllingernes generelle velbefindende er et fokusområde. Afstanden til slagteriet må højst være 100 kilometer, og transporttiden skal være under 3 timer. 

 

2. Label Rouge er med til at bevare hårdføre racer

Label Rouge har, siden oprettelsen i 1960'erne, været med til at bevare mange af de lokale racer, hvoraf nogle har været truet af udryddelse. Gul nøgenhalset kylling fra Landes, géline fra Loué,  sort kylling fra Bourgogne og Challans, géline fra Touraine er alle racer, som trives på friland. De vokser langsomt, og kødkvaliteten er helt i top.  

 

De hårdføre fugle er særligt egnet til at blive opdrættet på friland. De er mere modstandsdygtige over for sygdomme. Det begrænser behovet for at bruge medicin. I tilfælde af sygdom foretrækker Label Rouge-opdrættere naturlige behandlinger, urtemedicin, æteriske olier eller homøopati. Medicin bruges kun som sidste udvej.

Label Rouge kyllinger

Frilandskyllingerne spiser insekter og græs fra markerne, når de er ude.

3. Foderet er ren plantekost

Fuglenes foder er 100 procent plantebaseret. Menuen står hovedsagelig på korn fra gården eller fra lokalområdet suppleret med protein fra ærter, sojabønner m.m. Derudover spiser kyllingerne insekter og græs fra markerne, når de er ude.

Inspiration for fremtidens fødevarer



Selvom det røde kvalitetsmærke blev lanceret for over 60 år siden, er det stadig højaktuelt og afspejler udviklingen i samfundet i dag. Label Rouges model for bæredygtig produktion af frilandskyllinger kan tjene som inspiration for andre lande og brancher. Den øgede bevidsthed om dyrevelfærd og biodiversitet hos forbrugerne kalder på en mere bæredygtig fødevareindustri. Label Rouge har allerede vist, hvordan det er muligt at støtte lokale producenter, respektere dyrenes naturlige behov, bevare naturen og begrænse brugen af kemikalier og antibiotika osv.   

4. Kyllingerne har et længere liv og langsom vækst 

Kyllingerne lever mindst 81 dage. Det er cirka dobbelt så længe som konventionelle slagtekyllinger. Label Rouge-fjerkræ vokser langsommere, og derfor udvikler knogler og muskler sig harmonisk. Det garanterer, at kødet bliver fast og mere smagfuldt.

Label Rouge kyllinger

Label Rouge- frilandskyllingerne lever mindst 81 dage. Den gule nøgenhalsede kylling fra Landes lever cirka dobbelt så længe som konventionelle slagtekyllinger.

5. Label Rouge = høje standarder for sundhed og hygiejne 

Alle stadier af produktionen er underlagt systematiske inspektioner. De omfatter både selvkontrol hos opdrætterne og uanmeldte besøg af uafhængige kontrolinstanser. Selve kødkvaliteten bliver jævnligt testet og blindsmagt af forbrugerpaneler og eksperter i sensorik. 

Alle fjerkræ bliver pakket og etiketteret med et identifikationsnummer, der gør det muligt at spore den enkelte kyllings rejse fra rugeri til tallerken.  

Energieffektivisering

Label Rouge-certificerede fjerkræopdrættere investerer i mere og mere energieffektive løsninger til staldene. Bedre isolering eller tætning af bygningerne, vandmålere, modernisering af varmekilder, der sparer propan, brug af automatisering … alle løsninger, som er med til at bevare planeten, samtidig med at de sparer penge.

På mærkerne for dyrevelfærd gennem 60 år

Siden 1960’erne har det franske Label Rouge været et pejlemærke for forbrugere på udkig efter kvalitetsprodukter. Det røde segl garanterer, at en fødevare adskiller sig fra andre produkter – både når det gælder smagen og produktionsmetoderne, som ligger bag.

Label Rouge er garanti for kvalitet, lokal fødevareproduktion, dyrevelfærd og produktionsmetoder, der beskytter miljøet.     

Det nationale franske institut for oprindelse og kvalitet godkender ansøgninger til mærkningsordningen. Anerkendelsen kan til enhver tid trækkes tilbage, hvis et produkt ikke lever op til kravene længere. 

Plusser for landmanden

Label Rouge er ikke kun et pejlemærke for forbrugere med appetit på kvalitetskylling. Certificeringen giver også god mening for landmændene. 

Label Rouge-landmænd fortæller, de ikke oplever certificeringen som en begrænsning, men som en nødvendighed. Det er en garanti over for kunderne for kvalitet og sund fornuft.  

Det røde mærke er med til at skabe arbejdspladser og holde liv i landdistrikterne. 

Der er cirka 6000 Label Rouge-certificerede kyllingeopdrættere rundtomkring i Frankrig. Derudover er 250 lokale og regionale virksomheder involveret i produktionen – heriblandt rugerier, foderleverandører og slagterier. Afstanden mellem de forskellige produktionsled er begrænset for at mindske behovet for transport.  

 

 

Kig på kyllingerne: Hvis du vil se, hvordan de franske frilandskyllinger lever, kan du følge med på de webkameraer, der er sat op på en håndfuld af de Label Rouge-certificerede landbrug i Frankrig. 



Find dem her: https://www.fjerkrae-aeg-labelrouge.dk/

 

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Label Rouge.

Læs mere om