Redaktionen anbefaler






Fiskekonserves som makrel i tomat er beskyttet af en indvendig lakering.
I et tidligere svar har Leif Skibsted oplyst, at i makrel på dåse er fiskeolien beskyttet af antioxidanter fra tomaterne, når dåsen varmebehandles på fabrikken. Afgiver dåsen ingen skadelige stoffer under denne varmebehandling?
Gro Kjemtrup Melchiorsen, København
Makrel i tomat indeholder ikke bisphenol A på dåsens inderside. Det viser en kemisk test af 8 forskellige dåser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget. Fiskekonserves som makrel i tomat er beskyttet af en indvendig lakering mod forurening med metaller fra dåsen under varmebehandlingen på konservesfabrik og efterfølgende opbevaring i butik og køkken.
Denne lak kan holde tæt i de iltfrie betingelser inde i dåsen indtil den anførte holdbarhedsdato. Den slags lak kan indeholde bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. EU har dog netop vedtaget skærpede grænseværdier for indholdet af bisphenol A i emballager til fødevarer, og nogle producenter af fiskekonserves er helt ophørt med at bruge bisphenol A i plast og lak.
I Coop er egne varemærker Änglamark, Irma Øko og 365 fri for bisphenol A og andre typer bisphenol. I alle andre af Coops egne varemærer er udfasningen i gang, og de vil være helt fri for bisphenoler i år.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10