Årets gang i haven: februar
Træer & buske
- Ligger sneen stadig tungt over haven, bør du trods det smukke syn ryste tynde grene fri for sne, så de ikke lider overlast. Især hække og stedsegrønne buske kan blive skæve af for store snedriver på toppen.
- Hækken kan du med fordel skære tilbage her i vinterperioden, men beskær kun en side om året, så den nyklippede side får chancen for at vokse sig helt tæt, inden hækplanten beskæres betydeligt fra den anden side. Toppen skæres tilbage til 10 cm under den blivende sluthøjde
- Beskær og tynd ud i løvfældende træer og buske. I denne måned kan du – i en frostfri periode – til nød plante barrodede træer, buske, hække og roser, hvis jorden er til at arbejde med. Men planterne får væsentligt bedre fat, hvis du udnytter sommerens eftervarme i jorden i efteråret. Så kan de små rødder nå at etablere sig, før frosten sætter ind – og så er de klar til foråret.
- Frugttræer er skønne, og har du planer om at pode nogle af dine træer selv, så skal du skære podekvistene, mens træet er i dvale. Skær i tørvejr og ikke i frostvejr.
Det siger man om februar
Navnets oprindelse
Denne måned får sit navn fra ordet 'februare', som betyder 'at rense' - eller fra den romerske forsoningsfest, som blev fejret i sidste halvdelen af måneden.
Gamle ordsprog
"Hvis Kyndelsmisse er lys og pæn, kommer vinteren snart igen; men hvis Kyndelsmisse med skyer går, er vinter forbi og væk for i år"
"Februars fulde grøfter gir' gode sommerløfter"
"Hvis februar er fager, bliver resten af året mager"
Kilde: "Naturdagbog af en engelsk dame år 1906", Lindhardt & Ringhof, 1979.
Blomsterhaven
- Nyd dine erantis, krokus og vintergækker, og vent med at plante de øvrige blomsterløg ud.
- Vil du selv dyrke sommerblomster som petunia, pelargonier, flittiglise og verbena, så kan du begynde at få disse til at forspire inden døre og sætte dem ud i drivhuset, efter at frosten har sluppet sit tag.
- Blomstertyper, der kræver lang forkultivering (spiringsperiode), skal du så i potter inden døre nu, hvis du vil have dine egne blomster at plante ud i maj.
Græsplænen
- Giv den fred og ro, og undlad at færdes for meget på den. Jorden må ikke mases, for så får græsplænens rodnet mindre ilt.
Frugthaven
- Pære- og æbletræer kan beskæres nu, men er træet ungt, så hold igen med beskæringen. Er træet ældre, kan du fjerne større grene. Sav dem over der, hvor de sidder fast til stammen, eller over en sidegren. Specielt de lodrette vandris bortskæres.
- Alternativt kan du vente til juni, hvor det er varmere og tørrere, så træet hurtigere kan lukke såret.
Køkkenhaven
- Ryd et hjørne og læg an til en lille kompostbunke, og brug i første omgang dit organiske køkkenaffald.
- Hold øje med de grøntsager, du opbevarer i kælderen. Ser en kartoffel syg ud, bør den fjernes hurtigst muligt, inden den ’smitter’ de andre.
- Har du purløg i jorden, kan du med fordel tage en del af planten indenfor i en krukke, og du vil få masser af purløg, når planten kommer ind i varmen. Prøv også at plante hvidløg, zittauer- eller kepaløg i potter med jord. Den grønne top kan klippes og bruges i salater og som purløg.
- Rødbeder, hvor den grønne top ikke er hugget af, kan du også plante i en potte. Den rødgrønne top er lækker i salaten.
- Gå bede efter for skvalderkål og anden ukrudt, og fjern det uden at smadre rodnettet på de omkringstående planter.
Drivhuset
- Er du til chili, kan du med fordel plante nogle af de langsomme sorter nu, så du kan nå at få en god høst, når de senere skal plantes ud.
- Kartofler skal du lægge til forspiring sidst på måneden i din vindueskarm. Evt. kan du eksperimentere med at sætte et par allerede spirede kartofler i drivhusjorden.
- Så chili og peber allerede nu – de er lang tid om at udvikles.
Altanen
- Er din altan sydvendt, så pas på, at de stedsegrønne planter ikke er udsat for alt for store temperatursvingninger. Beskyt evt. planten med grangrene.