9 gode råd: Derfor skal du tale med din teenager om trafik – og sådan gør du

Måske vender din teenager øjne, når du beder hende huske cykelhjelm og lygter eller om at lade telefonen blive i lommen, indtil hun står af cyklen. Men det nytter at være vedholdende, lyder budskabet fra Rådet for Sikker Trafik. Unge, der har lavet aftaler med deres forældre om, hvordan de skal gebærde sig i trafikken, vælger sikrere løsninger end deres jævnaldrende.
To teenage-drenge cykler midt på vej

Når børn bliver teenagere, bliver de også mere risikovillige. Du spiller stadig en vigtig rolle i forhold til at hjælpe dem med at passe på i trafikken, siger projektleder i Rådet for Sikker Trafik, Rosa Nissen.  

Teenagere kommer oftere til skade

De 13 til 16-årige er den aldersgruppe blandt skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken, og især blandt de 15-16-årige er ulykkesraten høj. Det er ikke tilfældigt, siger Rosa Nissen, der er projektleder i Rådet for Sikker Trafik. Ud over at de unge naturligt bevæger sig mere rundt i trafikken på egen hånd, end da de var yngre, sker der meget i en pubertetshjerne, der kan stjæle opmærksomheden fra lyskurve, skilte og andre trafikanter, forklarer hun.

»Når børn bliver teenagere, bliver de mere risikovillige og grænsesøgende. De unge kører tit på cykel eller knallert ved siden af hinanden, og mange bruger mobilen, mens de cykler, til at sende beskeder på Snapchat eller se videoer på YouTube. Desuden kan der opstå en negativ kultur i en klasse i forhold til for eksempel at køre uden hjelm.«

Bliv ved at tale trafiksikkerhed med dine børn

Som forældre kan man godt tænke, at ens teenager alligevel ikke hører efter, hvis man forsøger at tale med ham om hans adfærd i trafikken, men de unge har stadig brug for vejledning, selvom de ikke længere er små – og det kan godt lykkes at skubbe dem i en positiv retning, siger Rosa Nissen.  

»Vi ved fra undersøgelser, at det betyder noget, når forældre går ind og interesserer sig for deres teenageres trafiksikkerhed. Det er et vigtigt budskab at få ud: Man kan godt støtte de unge i at holde fast i nogle af de gode vaner, man sammen har grundlagt, da de var mindre.«

9 gode råd til at tale med din teenager om trafik

1) Lav aftaler: De teenagere mellem 13 og 16, der har aftaler og regler med deres forældre, har også en sikrere adfærd i trafikken end deres jævnaldrende, viser undersøgelser foretaget af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. De bruger f.eks. i højere grad cykelhjelm og er desuden mere tilbøjelige til at sige fra over for f.eks. alkohol, eller hvis andre kører for stærkt.

Tip: Hjælp din teenager med at sige fra

Hvis din teenager ender i en ubehagelig situation – f.eks. i en bil med nogle venner, der kører for stærkt – kan det være svært at sige fra. Lav en aftale om, at hun altid kan sige, at du har sendt en besked om, at hun skal komme hjem med det samme.

2) Vær tydelig: Hvis man som forælder er meget tydelig i, hvad man forventer, så vil ens teenager i højere grad leve op til det, end hvis hun er i tvivl om, hvor far og mor står. Det kan godt være, den unge vender øjne og synes, at vi som forældre er irriterende, men du skal tænke, at du hjælper ved at fratage hende noget ansvar i en verden, hvor hun begynder at skulle tage stilling til alle mulige ting på egen hånd. Samtidig kan den unge ‘tørre det af’ på sine forældre, hvis vennerne spørger, hvorfor hun kører med cykelhjelm: »Suk… det er min irriterende far, der siger, at jeg skal.«

3) Vis, at du elsker din teenager: Fortæl din teenager, at du vil blive ked af det, hvis der sker hende noget. Lige meget hvor træt af sine forældre man kan være, er der ikke mange børn eller unge, der vil gøre deres far og mor kede af det.  

4) Tal med den unge om uheld: Noget af det, der gør indtryk på unge, er at høre personlige historier om andre, der er kommet til skade i trafikken. Det minder dem om, at de måske ikke er så udødelige, som de tror. Er der en aktuel historie i pressen eller fra lokalområdet, så brug den som anledning til at sige: »Det er jo derfor, jeg altid siger, at du skal huske at orientere dig, når du kører igennem et kryds.« Brug det som en mulighed for at genopfriske reglerne. F.eks.: »Nu bliver det mørkt, så husk nu at have lys på.«

5) Vær et godt forbillede: Gør selv det, du siger til dine børn, at de skal gøre – ellers kommer det til at lyde hult. Lad være med at sidde med mobilen fremme, når du kører bil. Brug selv cykelhjelm, når du cykler. Både i forhold til små børn og teenagere har det stor betydning, hvad far og mor gør.

6) Husk, det er dig, der er den erfarne: Selvom den unge ikke længere er et lille barn, har hun stadig brug for vejledning til at finde ud af hvad der er farligt, rigtigt og forkert. Måske tænker hun ikke over, at det er ligesom at køre med bind for øjnene, når man tager selfies på mobilen, mens man cykler. Du er den erfarne, og det er helt i orden at tage en snak med den unge om, hvad der kan gå galt.

7) Undgå den lange snak: Mange unge vil vægre sig mod den lange belærende snak om trafiksikkerhed. Det er bedre at være meget konkret og tage kortere snakke løbende. Vend tilbage og tag snakken op, når der er en anledning. 

8) Vær vedholdende – selvom det kan virke håbløst: Det kan være rigtig svært at trænge igennem til en teenager, men vær vedholdende i forhold til at forsøge at lave klare aftaler med dit barn. Selvom det nogle gange kan virke håbløst, så ved den unge i højere grad, hvad der er det rigtige at gøre – og vil også oftere gøre det – hvis du er konsekvent og ikke giver op.

9) Alliér dig med de andre forældre i klassen: Tag en snak med de andre forældre i klassen. Hvad forventer de af deres unge? Siger de til deres børn, at de skal tage cykelhjelm på? Hvad virker bedst for dem? Kan I blive enige om det samme budskab? Er det i orden at kommentere på, hvis andres børn kører uden lys på cyklen, og sige det videre til far og mor? Byg et fællesskab op om at give jeres teenagere gode vaner i trafikken. 

Læs mere om