7 ting, du skal være opmærksom på, inden du booker flybilletten
Vær opmærksom på, om du køber hos en bookingportal eller et flyselskab
Flyprisportaler kan fungere på to måder: enten som en bookingportal – eksempelvis Expedia, der sælger billetter på vegne af flyselskaberne, eller som en sammenligningsmaskine – eksempelvis Momondo, der ikke sælger billetterne selv, men sender dig videre til flyselskab eller bookingportal, når du beslutter dig for at købe.
Fordelen ved at købe gennem en bookingportal er, at rejserne kan sammensættes af flere forskellige flyselskaber og dermed blive billig. Til gengæld kan beskeder om f.eks. ændrede afgangstider være forsinkede, fordi kommunikationen går gennem en tredjepart. Det ekstra mellemled kan også koste dig mere i gebyrer, hvis du vil ændre sæde eller afgang. Samtidig gør bookingportaler det svært at placere ansvaret for f.eks. aflyste fly – ligger det hos portalen eller flyselskabet?
Køber du en billet direkte hos flyselskabet, er du i højere grad sikker på, at kommunikationen fungerer, du slipper for gebyrer for tredjeparter, og ansvaret kan kun placeres ét sted. Til gengæld kan rejser med flere stop blive dyrere, da flyselskaberne ikke selv kombinerer rejser med andre selskaber og dermed ikke altid finder det billigste.
Tjek altid prisen hos flyselskabet
Uanset om det er en længere rejse med flere stop eller bare en smuttur til London, er det en god idé at sammenligne priserne fra flyprisportalerne med priserne på flyselskabernes egne hjemmesider. Er afgange og priser de samme, er det ofte en fordel at købe direkte hos selskabet.
Tjek forskellige portaler med forskellig markedsdækning
Flyprisportalerne dækker ikke alle sammen hele markedet og dækker heller ikke alle den samme del af markedet. Det vil sige, at én flyprisportal kan vise resultater fra bestemte selskaber, mens en anden vil vise resultater fra andre selskaber. Derfor er det en god idé også at tjekke forskellige flyprisportaler og sammenligne resultaterne på tværs.
Vær opmærksom på, om du nu også får vist den billigste rejse
Selvom det er det øverste resultat i søgningen, er det ikke altid det billigste – heller ikke selvom du har sat maskinen til at sortere efter pris. Nogle flyprisportaler bliver nemlig betalt af udbyderne for at fremhæve bestemte afgange, og derfor kan der godt ligge dyrere søgeresultater øverst på siden.
Vær opmærksom på, hvad der er inkluderet i prisen
Mange flyselskaber opererer med det, man kalder drip pricing, hvor der bliver lagt ekstra omkostninger oven i den pris, der bliver vist til start. Er det umuligt at undgå de ekstra omkostninger som f.eks. skatter eller andre gebyrer, skal der oplyses om det ved startprisen, men er det tilkøb af bagage, snacks ombord eller sædevalg, kan man blive overrasket over, hvor hurtigt prisen løber op.
Tjek priserne på hjemmesider fra udlandet
Priser på flyrejserne kan variere, hvis du kigger på udenlandske hjemmesider – også selvom det er samme flyselskab. Det er, fordi markedsprisen kan være forskellig fra land til land, og derfor kan der også være penge at spare. Dine rettigheder som forbruger er generelt gode i Europa, men tjek lige op på det for en sikkerhedsskyld, inden du gør et scoop og klikker køb på den udenlandske hjemmeside.
Vurder, om hjemmesiden virker pålidelig
Inden du trykker køb til flybilletten, er det en god idé at bruge din sunde fornuft og vurdere, om hjemmesiden i det hele taget er pålidelig. Er der for eksempel tydelige kontaktoplysninger og registreringsnummer på virksomheden, positive anmeldelser på hjemmesider som Trustpilot, er sproget korrekt og uden stavefejl, og ser priserne troværdige ud, er du godt på vej.
Kilde: Martin Salamon, Forbrugerrådet Tænk
Se Tænks test af flyprisportaler og flere råd til sikker onlinehandel på www.taenk.dk