Klimakompensér for din flyvetur

Plant træer eller støt vindmølleprojekter i Kina. Flere flyselskaber og private virksomheder tilbyder kompensation for CO2-udslippet på flyveturen. Samvirke giver dig en guide over, hvem der tilbyder CO2-kompensation
Fly lavet af træer

Flyselskaberne ved godt, at CO2-udledningen ved at flyve er høj, og derfor kompenserer nogle af selskaberne flyveturen med blandt andet at plante træer. 

Fly udleder enorme mængder CO2

Flytrafikken står for omkring 3 procent af den globale udledning af drivhusgasser. Nogle eksperter mener, at tallet er højere - nærmere omkring 8 procent. En ferie med fly til for eksempel Thailand udleder op mod 5 tons CO2. Hvis vi skal stoppe opvarmningen af jorden, bør hver indbygger på jorden kun udlede 2-3 ton CO2 om året.

Flyselskaberne ved godt, at CO2-udledningen ved at flyve er høj, og derfor tilbyder flere af selskaberne CO2-kompensation for turen. På den måde kan passagererne købe aflad ved for eksempel at støtte et solkraftværk i Caribien.  

Nogle flyselskaber tilbyder CO2-kompensation

Her kan du se mulighederne for at CO2-kompensere hos de 6 mest populære flyselskaber herhjemme:

SAS: Hos SAS kan du købe kompensation her: https://www.sas.dk/flyv-med-os/tillaegstjenester/co2-kompensation/. Det er en tillægstjeneste, og du skal derfor købe det ved siden af din billet. SAS samarbejder med Natural Capital Partners, og dine penge bliver investeret i energiprojekter, der nogenlunde svarer til den mængde CO2, som du selv udregner på hjemmesiden ovenfor. SAS CO2-kompenserer alle SAS ungdom-billetter, som sælges til unge under 26. Det koster under 200 kroner at klimakompensere en rejse til Thailand.

Norwegian: Norwegian tilbyder ikke CO2-kompensation, som du som passager kan købe. Men de har selv iværksat et projekt og plantet 7000 træer i Spanien og England. 

Ryanair: Tilbyder ikke CO2-kompensation for din flyvetur.

Easyjet: Tilbyder ikke CO2-kompensation for din flyvetur.

Lufthansa: Lufthansa har et samarbejde med organisationen myclimate, hvor du på https://lufthansa.myclimate.org/en/flight_calculators/new kan udregne din turs CO2-udledning og betale kompensation, der, ifølge myclimate, svarer til udledningen. Læs, hvad dine penge går til længere nede i artiklen.

KLM: Tilbyder tilkøb af kompensation, når du køber en billet.

Beregn din flyveturs CO2-udslip

På https://www.atmosfair.de kan du udregne CO2-aftryk for din tur ved at taste, hvor du rejser til og fra. Hvis du ved, hvilken slags fly du flyver med, kan du udregne det endnu mere nøjagtigt på hjemmesiden. Der er nemlig forskel på, hvor meget CO2 forskellige fly udleder.

 

Du kan også købe aflad uden om flyselskaberne

Hvis dit flyselskab ikke tilbyder kompensation, eller du gerne vil have, at dine penge går til andre projekter, så kan du selv finde alternativer til flyselskabernes tilbud hos private virksomheder.

Det kan dog være en udfordring at finde rundt i de forskellige tilbud. Henrik Gudmondsson, der er seniorkonsulent for den grønne tænketank Concito, fortæller, at man kun bør støtte projekter, der er certificeret efter de mest krævende standarder. Læg derfor mærke til, om de er certificeret som Gold Standard, Verified Carbon Standard eller Climate, Community & Biodiversity Standard.

Det kan være svært at udregne det præcise klimaaftryk for en flyrejse, og derfor er det også nærmest umuligt at sikre, at man kompenserer for hele sin flyrejse. Jeppe Juul, der er transportmedarbejder i Det Økologiske Råd, fortæller dog, at det er bedre end ingenting, at man køber CO2-kompensationer.

Vil du selv finde et projekt, der kan kompensere for din flyvetur, så kig på nedenstående liste. Samvirke har ikke haft mulighed for at researche alle projekterne herunder til bunds, men de 5 virksomheder bliver af Henrik Gudmundsson fra Concito udpeget til at være i den gode ende, når det gælder CO2-kompensation.

Carbonfund.org: Carbonfund støtter regnskovsprojekter og trærejsning i Panama, vindmølleprojekter på den kinesiske ø Nanri og energiprojekter i Sydkorea, hvor affaldsgasser fra industrien bliver omdannet til at generere elektricitet. Ydermere certificeret af  Climate, Community & Biodiversity Standard.

Less.ca: Less støtter flere internationale projekter. De har blandt andet sikret rent drikkevand i det østlige Uganda ved hjælp af klordispensere, som erstatter behovet for at koge vand, som reducerer CO2-udslip og forhindrer skovrydning. Derudover har de et biogasprojekt i Thailand og et projekt i Kina, hvor de erstatter traditionelle kulkomfurer med komfurer drevet af solenergi.

Atmosfair.de: Atmosfair har iværksat projekter i Indien, Rwanda og Nigeria, hvor befolkningen får effektive komfurer, så de ikke skal lave mad over bål og dermed fælde træer. De anlægger også små biogasanlæg hos familier i Nepal, i stedet for at husholdningerne bruger træ som energikilde. Desuden støtter de også undervisning i miljø og klima på tyske skoler for at give børn større klimabevidsthed.

Myclimate.org: Her kan du blandt andet støtte det største solkraftværk i Caribien eller hjælpe kaffebønder i Nicaragua, hvor de bruger støtten til at plante nye kaffetræer.  Nye træer hjælper klimaet, da de under vækst binder CO2, som ellers ville være frigivet til atmosfæren.