sex

7 myter om kønssygdomme

I Danmark påvises omkring 30.000 tilfælde af klamydia hvert år. Tallet er sandsynligvis højere, da ikke alle bliver testet, men hvordan smitter klamydia egentlig, og hvad har din tandlæge at gøre med dit sexliv? Læs med, når Samvirke guider dig igennem 7 myter om sexsygdomme.

Klamydia er den hyppigste kønssygdom i Danmark og ses oftest hos mænd og kvinder under 25 år.

Du kan få klamydia i øjet

Ja, i princippet kan du godt. Klamydia er en infektion i kroppens slimhinder, og derfor kan den også ramme øjnene. For eksempel kan mødre med sygdommen smitte deres børn i øjnene ved fødslen, hvilket vil vise sig som øjenbetændelse. Det kan også føre til lungebetændelse, men det er sjældent.

Du kan få en kønssygdom uden at have haft sex

Næppe, for vira og bakterier i kønssygdommene overlever rigtig dårligt uden for kroppen, så der skal være tæt kontakt mellem to kroppe, for at de kan overføres. Kønssygdomme bliver overført ved enten oral-, vaginal- eller analsex, og det er derfor usandsynligt, at du bliver smittet på andre måder. 
I teorien kan nogle af kønssygdommene dog blive overført, hvis du enten gnubber dig på et toiletsæde, bruger en smittet persons håndklæde, eller hvis du får blod fra en HIV-smittet ind i et åbent sår, men i praksis er sandsynligheden for, at det vil ske, meget, meget lille. Der er altså ingen grund til bekymring.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Din tandlæge kan se, når du har haft oralsex

Ja, hvis tandlægen ved, hvad han skal kigge efter, kan han se på slimhinderne i munden, når du har haft oralsex. Der kan nemlig sagtens være både mekaniske vævsskader og rødmende blodudtrækninger i ganen og på slimhinderne på grund af undertryk, og det vil tandlægen kunne se. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

HIV overføres ved alle former for kropskontakt

Nej, HIV smitter kun gennem blod, sæd, skedesekret og modermælk og skal direkte ind i blodbanen, før der kan ske en overførsel af virussen. Det kan for eksempel ske ved ubeskyttet sex, under fødslen eller ved amning, men krammer eller deler du et glas vand med en smittet, overføres sygdommen ikke. 

Klamydia gør altid ondt

Nej, det er under halvdelen af alle, der er smittet med klamydia, der mærker til det. Du kan altså sagtens være smittet uden at opleve symptomer, og derfor er det ikke nok udelukkende at blive tjekket, hvis du har ondt. 

Forkølelsessår og herpes er forskellige lidelser

Ja, men forkølelsessår kan blive overført til kønsorganerne, hvis du er smittet og dyrker oralsex med en partner. De fleste forekomster af herpesvirussen på kønsorganerne er dog virussen HSV-2, mens forkølelsessårene omkring munden er HSV-1.

Sexsygdommene kommer fra dyr

Ja. Måske har du allerede hørt, at koalaerne er kendte for at have klamydia, men faktisk stammer flere af kønssygdommene fra dyr. HIV kommer fra aber, syfilis fra kvæg eller får, mens gonorré også kommer fra kvæg. Ligesom hos mennesker skaber sygdommene betændelsestilstande, øget risiko for abort og nedsat frugtbarhed, og de er blevet overført til mennesker gennem seksuel kontakt med dyr, blod eller indvolde.

 

Kilder: Netdoktor.dkVidenskab.dk, Tandlægebladet, AIDS-fondet, Sundhed.dk

Læs mere om