52 måder at bruge søde kartofler på
Søde kartofler dyrkes i USA
Når du står med en sød kartoffel i et dansk supermarked, er der stor sandsynlighed for, at den stammer fra den anden side af Atlanten. Søde kartofler dyrkes nemlig i stor stil i de sydlige stater i USA. Det subtropiske klima og den sandede lerjord giver de optimale vækstbetingelser for den grove og let søde knold. Særligt i delstaten North Carolina er den en populær afgrøde – her høstes over halvdelen af landets samlede mængde søde kartofler. Søde kartofler er stadig en relativt ny spise i Europa, men i USA er den en del af det traditionelle køkken, hvor den blandt andet er at finde i en ’sweet potato pie’ til en Thanksgiving-middag.
Den søde kartoffel er fuld af næringsstoffer
Med 86 kalorier per 100 gram indeholder en sød kartoffel lidt mere energi end vores egen hvide kartoffel. Den er rig på C-, E- og B6-vitamin, og den orange farve kommer fra betakaroten, der omdannes til A-vitamin i kroppen. Desuden indeholder søde kartofler calcium, jern og kostfibre.
En sød kartoffel er en rodfrugt
Søde kartofler hører under kategorien rodfrugter. Den kan bruges i stort set samme omfang som en almindelig kartoffel på trods af dens sødme. Den almindelige kartofel er botanisk set en rodfrugt ligesom guleroden, rødbeden, persilleroden og sellerien, men ernæringsmæssigt regnes den ikke med som en grøntsag, men som kornprodukter som ris, pasta og brød, der giver brændstof og mæthed.
Her er 52 måder at bruge søde kartofler på:
Søde sager med søde kartofler
- Tilsæt kartoffelmos af søde kartofler til muffindejen, det giver en særlig sødme og saftighed.
- Til en fransk toast med sød kartoffel tilsættes blot kartoffelmos af søde kartofler til brøddejen. Servér med ahornsirup.
- Kom en klat græsk yoghurt med ahornsirup på de bagte søde kartofler. Drys eventuelt med kanel.
- Kom kartoffelmos af søde kartofler i pandekagedejen. Servér de færdigbagte pandekager med ahornsirup.
- Fyld et ovnfast fad med søde kartofler i tern, rød quinoa, tørrede kirsebær, mælk og ahornsirup. Bag i ovnen, og kom ristede pekannødder over.
- Bland kartoffelmos af søde kartofler med kanel, sukker og nødder til en festlig og sød gratin.
- Bag en traditionel amerikansk Thanksgiving Pie med kartoffelmos af søde kartofler i stedet for græskar for en særlig smagsoplevelse.
- Bland kartoffelmos af søde kartofler sammen med græsk yoghurt, kom det i et ovnfast fad sammen med milde, søde krydderier. Gratinér med gedeost.
- Giv dine canelloni en sød afveksling ved at fylde dem med kartoffelmos af søde kartofler og ricotta.
Tapas og dip med sød kartoffel
- Servér en Mojo Verde (grøn mojo) eller en lækker lyn-aioli til søde kartoffelbåde.
- Kom en salsa af limeskal, tomater, hvidløg og olivenolie over de bagte søde kartofler.
- Lad tern af søde kartofler simre i din yndlingschili for at få lidt sødme.
- Lav en krydret og cremet garniture af kartoffelmos af søde kartofler, græsk yoghurt og chipotle.
- Bland kartoffelmos med tahindressing til en hummus lavet af sød kartoffel. Spis den med pitabrød eller fladbrød.
- Søde kartofler er perfekt egnede som pålæg – eller som erstatning for selve brødet. Rist dem til den ønskede konsistens, put det ønskede pålæg på –færdig!
- Bag dine kartoffelpandekager af revne søde kartofler. Server græsk yoghurt til.
Snacks med søde kartofler
- Lav en ny slags smørepålæg af kartoffelmos lavet af søde kartofler og jordnøddesmør.
- Anret stegte søde kartofler i skiver med blåskimmelost og kandiserede pekannødder som appetizer eller snack.
- Dyp stave af søde kartofler i en cremet avocadohummus.
- Riv søde kartofler til tynde chips med et rivejern, bland dem med olivenolie og salt og bag dem ved 175 °C, indtil kanterne bliver brune.
- Beklæd en bageplade med søde kartofler skåret i tynde skiver. Drys med cheddarost og løg, og bag det i ovnen. Server med tomatsalsa og guacamole, så har du en sund nachostallerken.
Søde kartofler til morgenmaden
- Bland kartoffelmos lavet af søde kartofler med morgenmadsgrynene og pynt med pekannødder.
- Bland kartoffelmos af søde kartofler med en banan, ahornsirup, kanel og mælk til en energifyldt morgenmads-smoothie.
Salater med søde kartofler
- Anret stegte søde kartofler i tern med sorte bønner, majs, stegt peberfrugt, limesaft og koriander som en slags mexicansk picnic-salat.
- Anret stegte søde kartofler i tern med skiver af radiser, forårsløg og jalapeño på et leje af rucola, og top det af med en dressing af olivenolie og limesaft.
-
Servér quinoa med stegte søde kartofler i tern, æble, ristede græskarkerner og tørrede kirsebær.
-
Bland stegte søde kartofler i skiver med soltørrede tomater, forårsløg og ristede græskarkerner. Hæld vinaigrette over.
-
Trendy knold møder trendy ret: Top din Buddha Bowl med søde kartofler i skiver.
-
Server både af søde kartofler til en salat af tomater, pekannødder, persille, feta og citronvinaigrette.
Det salte køkken møder de søde kartofler
- Skær de søde kartofler i tern og svits med løg, hvidløg, chili, ingefær og timian. Kog disse ingredienser op i hønsebouillon, fjern ingefæren og purér. Passer godt til stegte rejer.
- Harmonér hønsekødsuppen med stegte tern af søde kartofler.
- Server bagte søde kartofler med stegte kikærter, grønkål og tomater.
- Fyld foliepakker med søde kartofler i tern, hakket kalkunkød, spinat og ost, og bag dem.
- Fyld quesadillas med kartoffelmos af søde kartofler og chipotle for et sødt-pikant kick.
- Læg tynde skiver af sød kartoffel på pizzaen i stedet for peperoni.
- Toastbrød med stegte søde kartofler i skiver, gedeost, figensmør og rucola giver en lækker vegetarisk sandwich.
- Kom smeltet, brunet smør, hvidløg/ramsløg og stegte søde kartofler i tern over den varme pasta. Garnér med hakkede hasselnødder og blåskimmelost.
- Svits peberfrugt, løg og tern af søde kartofler til tex-mex-tacofyld.
- Pluk en grillkylling, og kom kødet over en bagt sød kartoffel sammen med sorte bønner og forårsløg.
- Server både af søde kartofler og lynstegt grønkål til dit yndlingsgrillkød.
- Kom stegte søde kartofler i tern i en tortilla sammen med sorte bønner og guacamole, og rul den til en vegetarisk burrito.
- Brug kartoffelmos af søde kartofler som bindemiddel i stedet for æg i brødet til vegetarburgeren.
- Varier din mos af søde kartofler med timian, honning eller gulerødder og sød-sure valnødder.
- Variér din frittata med stegte søde kartofler i tern, gedeost og rucola.
- Krydr de søde kartofler med en cajun-krydderiblanding, inden de bages. Servér dem med en cremet krabbesalat.
- Kom grillkød eller kyllingekød med BBQ-sauce over de bagte søde kartofler.
- Skær de søde kartofler i tynde strimler med en tyndskræller, og steg dem i smør. Servér som glutenfri pasta med parmesanspåner og ristede mandler.
- Skær en bagt sød kartoffel over på langs og put et råt æg i. Bag den 10 minutter igen, indtil ægget er tilberedt.
- Bland kartoffelmos af søde kartofler, hvid bønnemos og hakket persille, og form det til frikadeller. Steg dem på panden, og anret med en grøn salat.
- Smør dit toastbrød med kartoffelmos af søde kartofler, og kom derefter kalkunbrystfilet og tranebærsauce på.
- Søde kartofler blandet med havregryn, æg og krydderurter er et vegetarisk alternativ til burgerbøffer af kød.
- Læg tyndt skårne søde kartofler i en muffinform sammen med Gruyére og pancetta. Hæld fløde over, og bag det hele i ovnen.