5 gode råd til at holde din hund i haven
Hvorfor er det vigtigt at holde hunden på egen grund?
Mange hundeejere glemmer - eller er ikke klar over - at de har pligt til at holde hunden på egen grund.
Skal du leve op til det ansvar, skal din grund i de fleste tilfælde hegnes godt ind. Selv den mest velopdragne hund, kan blive fristet af en tur uden for matriklen.
Løse hunde er en oplagt anledning til konflikter. Folk kan blive skræmte, hvis en hund gør eller løber mod dem, lige som en løs hund kan være en trussel mod trafiksikkerheden.
Du bliver straffet med store bøder, hvis du ikke har ordentligt styr på din hund. I 2013 gælder disse takster:
- Hund der går uledsaget bøde 2.000 kr.
- Hund uden halsbånd og hundetegn bøde 1.000 kr.
- Hund der bider en anden hund eller person bøde 4.000 kr.
- Hund der overfalder og skambider en anden hund eller person hunden skal aflives.
Sådan hegner du din grund godt ind
Du bør tænke over en god indhegning af have og grund, allerede når du anskaffer dig hunden. Mange glemmer at tage højde for denne udgift, og afhængig af arealets størrelse kan det være dyrt.
Har du ikke råd til at hegne hele grunden ind, kan du vælge at sikre et mindre område med en ordentlig indhegning og sørge for, at det kun er her, hunden løber frit uden opsyn. Det er bedre end at vælge en halv løsning.
LÆS OGSÅ: Hjælp! Naboens hund gør konstant
Følg disse 5 råd, når du skal planlægge indhegningen.
STRENGT FORBUDT MED STØDHALSBÅND
Det er ikke tilladt at give hunden stødhalsbånd på i Danmark. Denne løsning er lovlig i flere andre lande og virker ved, at du graver et elektrisk hegn ned. Bevæger hunden sig over stedet, hvor hegnet ligger, får den stød på halsen.
Ligesom andre former for halsbånd, som straffer hunden, er stødhalsbånd forbudte herhjemme, fordi hunden ikke har mulighed for at se, hvad der udløser ubehaget.
Du må derimod godt opsætte et synligt elektrisk hegn omkring din grund. Dog siger hegnsloven, at elektriske hegn langs gade, vej, sti eller plads, hvor andre end dig har færdselsret, skal være trukket mindst en halv meter tilbage fra det sted, hvor folk kan færdes.
1. Tænk over dit valg af materialer
Skal du holde hunden inde, nytter det ikke meget med en hæk. Din hund vil lynhurtigt finde en smutvej ud. Vælg i stedet noget mere fast, fx et plankeværk eller et hegn.
Plankeværk
Et plankeværk kan være lavet af flere forskellige materialer, men de er typisk af træ som fyr og lærk. Beklædningen til plankeværket kan desuden være bearbejdet og skåret på forskellige måder, fx som:
- Bræddehegn eller lægtehegn
- Rafter med og uden bark
- Pileflet.
Vær opmærksom på, at de stolper, der er gravet ned i jorden, og beklædningen tæt på jorden er særligt udsatte. Trykimprægneret træ som stolper, kan forlænge plankeværkets levetid. Men også træsorter som eg og gran klarer sig forholdsvis godt i jord. Vær dog forberedt på, at stolperne vil rådne op i løbet af 10-20 år.
LÆS OGSÅ: Er det lovligt at efterlade hundelort på fortovet?
Hegn og stolper af stål og metal er et alternativ til et plankeværk af træ. Mange hundeejere anvender armeringsnet også kaldet Riohegn. Det fås både i galvaniseret eller ikke-galvaniseret stål og med felter i forskellige størrelser.
De dele, der er i kontakt med jorden bør være galvaniseret eller behandlet med rustbeskyttelse for at holde så længe som muligt. Du kan også vælge at støbe hegnet i jorden, så der er beton omkring som beskyttelse.
Riohegn er en billig løsning, og det er velegnet som espalier. Med klatrebuske og -planter langs hegnet kan du dermed hurtigt få dækket nettet, så indhegningen fremtræder grøn, tæt og blomstrende.
En anden løsning er dyrehegn. Det er dog knap så robust som riohegn.
LÆS OGSÅ: Sådan vælger du gulv, når du har hund eller kat
2. Sørg for at sikre hegnet i bunden
Læs resten af rådene på Bolius her