5 bæredygtige bordplader
Holdbarhed, udseende, vedligeholdelse og pris er vigtige aspekter
Når du skal vælge ny bordplade til dit køkken, er der flere forhold, du skal tænke over. Holdbarhed, udseende, vedligeholdelse og pris er vigtige aspekter. Derudover kan du også overveje, om din nye bordplade er bæredygtig.
En bæredygtig bordplade kan komme i mange afskygninger, og den behøver hverken at se anderledes ud eller koste mere end den traditionelle bordplade. Bæredygtighed betyder bl.a., at det du køber, er produceret under ordentlige forhold for natur og lokalmiljø, at produceringen har udledt mindre CO2, at det er uden giftige kemikalier, og ikke mindst, at det har en ordentlig kvalitet, der holder gennem hele livet.
LÆS OGSÅ: Hvad er CO2? Forstå, hvorfor vi skal forholde os til CO2-udledning i boligen
Nedenfor er der fem bud på, hvad du kan kigge efter for at sikre dig, at den bordplade, du vælger, er mere bæredygtig.
Køkkenbordplade af bambus
Bambus i køkkenet er nyt og morderne. Bambus vokser ti gange så hurtigt som fx eg og kan ovenikøbet slå nye skud, hvor den blev fældet. Derfor er bambus et rigtig godt materiale, hvis vi skal lette presset på de mere pressede træsorter verden over. Samtidig er bambus et meget slidstærkt produkt, hvis hårdhed kan sammenlignes med de nordiske træsorters styrke.
Der er dog et par punkter, du skal være opmærksom på, hvis du køber en bordplade af bambus. Der udledes en del CO2 under transporten af bambus, da de store bambussorter, der egner sig til fx. Bordplader, vokser under varmere himmelstrøg, og de skal derfor oftest importeres fra Asien og Afrika.
LÆS OGSÅ: Brug kork, bambus og linoleum i indretningen
Derudover kan det være værd at undersøge, hvilket bindemiddel der er brugt for at producere bordpladen af bambus. For at skabe en massiv bordplade skal der bruges relativt meget lim, og visse typer lim kan indeholde kemikalier, som er belastende for dig og miljøet. Her kan miljømærkerne hjælpe dig på vej til at vælge det mest bæredygtige alternativ.
Vil du gerne have en bordplade af træ, men er ikke helt sikker på om det skal være i bambus, så er en god tommelfingerregel i det mindste at undgå cedertræ og teaktræ, da de vokser langsomt og ofte kommer fra tropiske skovområder, hvor skoven og dyrelivet presses. Et rigtig godt alternativ er fyr, som vokser relativt hurtigt og trives under de nordiske forhold.
Køkkenbordplade af genbrugstræ
Du kan også overveje at lave en ny bordplade i køkkenet af genbrugsmaterialer. Der ses en trend for spisebordplader af fx genbrugte gulvbrædder eller klinker, og den trend kan sagtens overføres til køkkenbordpladen.
Hvis du er gør det selv-typen, kan du måske kaste dig ud i dit eget køkkenpladeprojekt. Hvis ikke, kan det at lave sin egen bordplade fra bunden virke lidt uoverskueligt, men så er der heldigvis hjælp at hente. Flere firmaer er i dag specialiseret i at lave skræddersyede produkter af genbrugstræ, der kan passe ind i ethvert hjem og til præcis dine behov.
Mulighederne er mange, og selvom udvalget ikke helt er nået de fysiske butikker endnu, er udvalget stort på nettet. Har du fx nogensinde overvejet at få en køkkenbordplade lavet af træbrædder fra gamle franske togvogne eller måske fra væggene i gamle engelske lader?
LÆS OGSÅ: Her kan du finde brugte produkter og byggematerialer
Køkkenbordplade af upcyclede materialer
Upcycling minder på mange måder om genanvendelse, men adskiller sig ved i højere grad at være restprodukter eller decideret affald, der bearbejdes og formes til brugbare materialer og produkter, der- ligesom navnet antyder - opnår en markant højere værdi og derfor rykker ’op’ i værdikæden.
Hvis du vælger upcyclede materialer til din køkkenbordplade, skal du være opmærksom på styrken og holdbarheden.
Affaldsplastik er et populært materiale til fx upcyklede spisebordsplader og kontorborde, men er ikke stærkt nok som bordplade til køkkenet. Gå i stedet efter upcyclede ’terrazzo’-plader, hvor de små mamorstennister er skiftet ud med rester af fx glas eller granitrester fra stenbrud. Du kan også finde upcyclede bordplader af ren affaldsglas, fx en grøn bordplade lavet af ølflasker eller måske en mere brunlig glasplade lavet af flasker fra luksuschampagne.
Køkkenbordplade i holdbar kvalitet
Uanset om du vælger massivt træ, laminat, marmor eller stål til din køkkenbordplade, er den vigtigste regel altid at gå efter kvalitet og holdbarhed.
Jo længere tid vi beholder vores ting i boligen, heriblandt køkkenet, desto mere bæredygtigt er det samlede regnskab.
De billige alternativer er tit dårligere kvalitet og skal derfor udskiftes oftere, og så kan de være produceret under forhold, der har belastet miljøet unødvendigt ved fx et højt indhold af giftige kemikalier og brug af fossile brændstoffer. Derfor ender det billige alternativ nu og her også ofte med at blive det dyreste alternativ på sigt både for dig og miljøet.
Holdbarhed handler til dels også om stilen på dit køkken. Er udseendet stilrent og æstetisk, er der en større chance, for at køkkenbordpladen og også ‘holder’, når de næste ejere engang overtager boligen.
Når du køber nu bordplade skal du samtidig også tænke over graden af vedligehold og rengøring samt materialernes genanvendelsespotentiale. Her er massivt træ, sten og stål et rigtig godt materialevalg til din nye køkkenbordplade.
Miljømærkede køkkenbordplader
Det kan være svært at få overblik over, hvilke bordplader der er mest bæredygtige. En god guide er at kigge efter de miljømærker, der findes på markedet.
FSC og PEFC-mærkerne er fx en garanti for, at de trævarer, du køber, ikke kommer fra tropiske regnskove eller er høstet i større mængder, end skoven selv kan reproducere.
Svanemærket sikrer, at bordpladen består af en stor del materialer, der enten er fornybare eller genanvendte. Indgår der træ i bordpladen, skal en stor del bestå af genanvendt træ, savsmuld og/eller træ fra certificeret bæredygtig skov, og der er skærpede kemikaliekrav, der sikrer et godt indeklima.
Indeklimamærket stiller også krav til de kemikalier, der er brugt i produkterne, og sikrer, at din nye køkkenbordplade, maling, lak osv. ikke afgasser generende og allergifremkaldende dampe og gasser ud i dit hjem under selve brugstiden.