20 klassiske udenlandske bøger, du skal læse

Er du ikke allerede i gang med at læse de store, internationale forfattere og deres berømte bøger, er det bare med at komme i gang. Vi giver dig 20 bud på klassiske udenlandske bøger, du kan kaste dig over.

Daniel Defoe: Robinson Crusoe (1719)

Robinson Crusoe er fortællingen om en sømand fra York, der overlever 28 år på en ubeboet ø ved Amerikas kyst, hvor han bliver skyllet i land efter et skibbrud. I romanen behandles både religiøse, filosofiske, økonomiske og politiske emner. Det er historien om manden, der genskaber civilisationen forfra og med egne hænder på en øde ø.

Robinson Crusoe er den mest udbredte bog efter Bibelen, siges det. Under alle omstændigheder en helstøbt klassiker.

Jane Austen: Stolthed og fordom (1813)

Stolthed og fordom foregår i England i starten af 1800-tallet og fortæller historien om 5 ugifte døtre i tiden efter, at 2 rige ungkarle, Mr. Darcy og Mr. Bingley, er flyttet til. Da den næstældste datter, Elizabeth, møder Mr. Darcy, synes hun, at han er både arrogant og indbildsk, og hendes modvilje mod ham vokser hurtigt til decideret afsky. Hvad hun ikke ved, er, at mr. Darcy er ved at blive alvorligt forelsket i hende.

Stolthed og fordom er en af verdenslitteraturens største kærlighedsromaner og en gnistrende satire over sladder og snobbethed i samtidens engelske middelklasse, hvor en mors eneste ambition var at få afsat sine døtre så fordelagtigt som muligt. Du kan også læse Jane Austens andre klassiskere, f.eks. Fornuft og følelse.

Mary Shelley: Frankenstein (1823)

Victor Frankenstein er en ung og ærgerrig videnskabsmand, der drømmer om at skabe sit eget levende væsen – af rester af lig! Han har opdaget, hvordan det kan lade sig gøre, og han forestiller sig at skabe noget smukt, men sådan går det ikke. Han skaber et monster, som ender med at flygte og leve som udstødt. Monsteret indleder en uhyggelig vendetta for at påkalde sig Frankensteins opmærksomhed.

Frankenstein er gys og science fiction i en pærevælling.

Alexandre Dumas: Greven af Monte Cristo (1844)

Den unge kaptajn Edmond Dante stikkes som Napoleon-agent af 2 rivaler og havner i celle nr. 34 på fængselsøen If. Bogen følger Dante, indtil han mange år senere har opklaret komplottet mod sig og taget en raffineret hævn. Handlingen udspiller sig i tiden efter den franske revolution og Napoleons kejserdømme i årene 1814-38, hvor Napoleons stjerne er dalende. Den historiske baggrund er et helt fundamentalt element i handlingen.

Greven af Monte Cristo er en højlidenskabelig bog om forræderi, kærlighed, retfærdighed og ikke mindst hævn.

Emily Brontë: Stormfulde højder (1847)

I et hedeområde i Yorkshire vokser Catherine og Hindley Earnshaw op sammen med plejebroderen Heathcliff. Catherine og den fattige Heathcliff er begge lidenskabelige, ustyrlige og allerede fra barndommen meget forbundne. Heathcliff har hverken herkomst eller byrd til at nyde Catherines venskab og får derfor Hindley på nakken. Historien fortælles af tjenestepigen Nelly Dean, der gennem 3 generationer har tjent familien Earnshaw.

Stormfulde højder er en stort anlagt skæbnefortælling om kærlighed og had. Romanen er både ekstatisk og humoristisk og har en skarp social indignation.

Herman Melville: Moby Dick (1851)

Moby Dick er fortællingen om den unge Ismael, hvis eneste ønske er at blive hvalfanger. Sammen med sin indfødte ven får han hyre på hvalfangerbåden Pequod, som sejles af den gale kaptajn Akab. Akabs eneste mål er at få ram på den hvide dræberhval, Moby Dick, der på et tidligere togt har ødelagt kaptajnens ene ben og mandlige stolthed. Akabs fanatiske hævntørst bliver skæbnesvanger for den 30 mand store besætning på skibet.

Fjodor Dostojevskij: Forbrydelse og straf (1866)

Rodion Raskolnikov er en fortvivlet ung student, der ser sine fremtidshåb og sin families lykke briste på grund af fattigdom. Men han kan redde sig selv fra elendigheden ved at myrde en gammel pantelånerske, som ingen alligevel vil savne. I sine fantasier fortæller Raskolnikov sig selv, at det er hans ret at myrde. Han er et geni og kan sætte sig ud over moralen og dens love. Men kan han udviske forbrydelsen fra sit sind?

Forbrydelse og straf fører sin læser ind i de mørkeste afkroge af en forbrydersjæl. Den spejler menneskehedens dybeste, moralske bevidsthed i ét menneskes forbrydelse og vandring ud af mørket.

Læs også Dostojevskijs andre klassiskere, f.eks. Idioten.

Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga (1891)

Da den unge Gösta Berling afsættes fra sit embede som præst, vælger han i sin fortvivlelse at lægge sig til at dø i en snedrive. Her bliver han fundet af Majorinden på Ekeby i Värmland, og hun indlemmer den arbejdssky og fordrukne præst i sin skare af kavalerer, hvor han hurtigt finder sig til rette.

Gösta Berlings saga er Selma Lagerlöfs første roman. Lagerlöf var den første kvinde i verden, der fik Nobelprisen, og i sit forfatterskab beskæftiger hun sig med spørgsmål om skyld, selvopofrelse og soning. Læs også hendes andre klassikere, f.eks. Jerusalem I og II eller Hr. Arnes Penge.

Thomas Mann: Døden i Venedig (1912)

I begyndelsen af 1900-tallet ankommer den midaldrende forfatter Gustav von Aschenbach til Venedig og indlogerer sig på et fornemt hotel sammen med folk fra den europæiske overklasse. Her bor også drengen Tadzio sammen med sin familie. Tadzio er billedskøn, og von Aschenbach forelsker sig håbløst i hans skønhed og ungdom. Der begynder at løbe mærkelige rygter i byen om, at Venedig er ramt af kolera, og at myndighederne forsøger at holde det hemmeligt. Men i stedet for at rejse og advare Tadzio og hans familie bliver von Aschenbach på hotellet, fastlåst i sin umulige kærlighed, indtil sygdommen rammer ham.

Marcel Proust: På sporet efter den tabte tid (1913-1927)

På sporet efter den tabte tid er en roman i 7 bind. Blandt hovedpersonerne er Charles Swann, og med ham følger læseren erindringens frie flugt, fra da Swann smager på en madeleinekage dyppet i lindete, hvis duft og smag fører ham tilbage til en svunden tid. Romanen blotlægger det højere parisiske borgerskabs salonliv, skikke, talemåder og gradvise forfald i overgangen fra den franske adelsstands fald, til det moderne samfund stormer frem.

På sporet efter den tabte tid har været oversat flere gange og er også kaldt På sporet af den tabte tid.

Francis Scott Fitzgerald: Den Store Gatsby (1925)

Den fattige officer Gatsby forelsker sig hovedkulds i skønheden Daisy. Men mens han er ved fronten i Første Verdenskrig, gifter hun sig med den rige og brutale Tom Buchanan. Gatsby vender tilbage fra krigen med 2 mål: at blive rig og at vinde Daisy tilbage.

Romanen, som er Fitzgeralds hovedværk, tegner et billede af den amerikanske drøm og skildrer jazztiden i al dens dekadence og overflod.

John Steinbeck: Mus og mænd (1937)

Californien under depressionen i 1930'erne: 2 venner vandrer fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde. George er lille og kvik, Lennie er stor og stærk, men retarderet. George har brug for Lennies kræfter, Lennie for den beskyttelse, George kan give ham. Deres håb er en dag at få fod under eget bord og dyrke deres eget stykke jord. Men Lennie forstår ikke, hvor stærk han faktisk er, og det fører til en tragedie.

Med Mus og mænd cementerede Steinbeck sin status som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere. Han har også skrevet andre klassiskere, f.eks. bogen Øst for paradis.

Albert Camus: Den fremmede (1942)

Den filosofiske og absurde roman Den fremmede handler om den unge franskmand Mersault, der lever en ganske almindelig tilværelse i Algeriet. Men da han mister sin mor, sker der ting til hendes begravelse, der ændrer det hele for Mersault. I Den fremmede bliver nye bekendtskaber starten på en række forviklinger, hvor Mersault blandt andet slår et andet menneske ihjel. Alt, hvad der sker omkring Mersault, oplever han på en underlig søvngængeragtig måde uden rigtig at forstå meningen med hverken det, sig selv eller verden. Han bliver en fremmed for sig selv.

Jack Kerouac: Vejene (1947)

Vejene tager sin begyndelse, da Neal Cassady slutter sig til Jack Kerouac og Allen Ginsbergs kreds af litterære bohemer i New York. Cassady inspirerer dem til at rejse rundt i hele USA for at søge efter »en mistet arv, efter fædre, efter familien, efter et hjem, ja, efter selve Amerika«. Som sagt så gjort. Kerouacs bog tegner et portræt af en generation af unge mennesker, der hverken kan eller vil indpasse sig i det etablerede amerikanske samfund i 1940’erne. Den er fuld af ungdommens livstørst og fandenivoldskhed og giver et medrivende litterært billede af et Amerika, der er ved at forvandles til blot en drøm.

George Orwell: 1984 (1949)

1984 er en uhyggelig realistisk skildring af et fremtidssamfund, hvor 3 superstater har delt verden mellem sig. Winston Smith lever i Oceanien, som beherskes af »Partiet«, der med Store Broder i spidsen kontrollerer alt – selv tanker. Alligevel har Winston forbudte tanker, og han kommer i kontakt med andre oprørere, bl.a. pigen Julia, som han forelsker sig i, hvilket i øvrigt også er forbudt.

Vladimir Nabokov: Lolita (1955)

Den midaldrende europæer Humbert Humbert forelsker sig i sin 12-årige amerikanske steddatter, Dolores Haze, kaldet Lolita. Humbert gifter sig med moren til Lolita for at kunne fortsætte jagten på Lolita. Da moren dør i en bilulykke i ophidselse efter at have fundet Humberts hemmelige dagbog, drager Humbert og Lolita på rejse rundt i USA, og det lykkes ham at forføre pigen – eller omvendt.

Lolita er et epokegørende værk i moderne amerikansk litteratur. Sjældent har en roman haft så stor kulturel indflydelse som Nabokovs berygtede studie i erotisk besættelse.

Max Frisch: Homo Faber (1957)

Homo Faber er en fortælling om ingeniøren Faber, der er en selvsikker, intellektuel teknokrat og et maskinmenneske uden lige. Faber nægter at vedkende sig elementer i tilværelsen, som ikke kan måles eller vejes. Virkeligheden er et materiale, der kan bearbejdes af fornuften, forudberegnes og kontrolleres. Men virkeligheden vrider sig ud af den rolle, han har tiltænkt den, og hævner sig på ham. Indtil sit møde med en ung kvinde, han forelsker sig ubehjælpeligt i, tror Faber fuldt og fast på teknikken og naturvidenskaben. Men livet slipper sine luner løs på ham, og fortællingen bliver til en moderne tragedie.

Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl (1960)

Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by. Set gennem øjnene på den niårige Scout Finch udforskes med hjertevarmende humor de voksnes irrationelle holdning til race og samfundsklasse i 1930’ernes Alabama.

Ernest Hemingway: Der er ingen ende på Paris (1964)

Der er ingen ende på Paris handler om Hemingways ungdom som journalist og spirende forfatter i Paris. Bogen er et portræt af 1920´ernes sprudlende Paris i årene efter Første Verdenskrig. I bogen skildres Hemingways ægteskab med hans første kone, Hadley, og deres venskab med kunstnere som Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound og Gertrude Stein.

Der er ingen ende på Paris er ikke den eneste Hemingway-klassisker. Læs f.eks. også Den gamle mand og havet.

Mikhail Bulgakov: Mesteren og Margarita (1967)

I Moskva i mellemkrigstiden dukker Satan op i skikkelse af manden Woland. I selskab med et slæng af banditter infiltrerer han byens kulturelle verden. I byen er også Mesteren, der skriver på en stor roman om Pontius Pilatus. Men ingen vil udgive hans bog, og Mesteren ender på en galeanstalt, uden at hans hemmelige kæreste, Margarita, forstår, hvad der er sket. Woland og Margarita skaffer dog Mesteren oprejsning, og Margarita bliver endda inviteret til bal hos Satan selv.

Mesteren og Margarita er actionmættet og absurd læsning, som rummer politiske og dæmoniske lag. I årtier var romanen forbudt i Sovjetunionen, fordi den beskriver Stalin-tidens politiske forhold på en prik.

Læs mere om