10 madvarer, du ikke må give din kat

Katte kan lide fisk, men pas på med at give dem eksempelvis tun og laks for ofte, da for meget fed fisk kan give din kat problemer med fordøjelsen eller risikere at forgifte den. Samvirke viser dig 10 madvarer, du ikke bør give din kat.

Dåsetun

Katte elsker fisk, og det er fint nok, hvis du giver din kat tun af og til. Men husk, at tun på dåse er mad, der er lavet til mennesker, og der er ikke taget højde for dyrs næringsbehov. Tun indeholder også en del tungmetaller, så lad ikke katten leve på en diæt af tun. Spiser din kat meget tun, kan den blive ramt af vitaminmangel. En kost med meget dåsetun giver typisk mangel på B1-vitamin (thiamin). 

Laks og fede fisk

Vitaminmangel og nedsat appetit er 2 af de mest almindelige symptomer, hvis du giver din kat meget fisk. Fisk indeholder et enzym, som bevirker, at katten ikke kan udnytte de B-vitaminer, den får fra kilder i kosten.

De fede fisk bør du også passe på med. Laks, sild og makrel, eksempelvis, indeholder en del flerumættede fedtsyrer, som kan være godt for os mennesker, men skidt for en kat, hvis det udgør dens basiskost.

Vindruer og rosiner

Selv små mængder af vindruer og rosiner kan gøre din kat syg. I løbet af 12 timer kan katten begynde at brække sig, og i løbet af et døgn begynder nogle katte at få mavesmerter, mindre appetit og problemer med urinvejene. 

Chokolade

Vi ved godt, at hunde ikke må spise chokolade – og chokolade er også giftigt for katte. Chokolade indeholder methylxantiner, der kan give opkast og diarre, øget legemstemperatur, muskelkrampe, ændret hjerterytme, øget tørst og slagtilfælde. Stoffet findes også i koffeinholdige drikkevarer. 

Rå dej

Begynder din kat i et øjeblik, hvor du er uopmærksom, at spise rå dej, bør du kontakte en dyrlæge. Rå dej kan begynde at hæve i kattens mave, og i hæveprocessen kan dejen udvikle alkohol. Rå dej kan medføre symptomer som opkast, diarré, rystelser, forvirring, vejrtrækningsproblemer og til sidst medføre døden. 

Løg og hvidløg

Alle former for løg indeholder sulfoxider eller disulfier, der kan skade de røde blodlegemer i katten. Indtagelse af løg og løgholdige produkter kan resultere i blodmangel. Hvidløg er generelt mindre skadeligt end løg. Alle løg kan give helbredsproblemer for katten, hvis de indtages i tilstrækkelige mængder. 

Tomater og kartofler

I de grønne dele af kartofler findes der glycosider, der kan give opkast, mavesmerter, blodig afføring, nedtrykthed, lammelse og hjertestop. Stoffet findes også i tomater. 

Citrusfrugter

Kender du ”gå væk kat”, der er et produkt, man bruger, hvis man for eksempel gerne vil undgå katte på sin grund? I produktet bruger man et ekstrakt af citrusolie, som katte ikke kan lide – og derfor duer citrusfrugter og citrusholdige ikke i kattemaver. Det er især den koncentrerede olie, kattene ikke kan tåle, og heldigvis har mange katte naturligt et anstrengt forhold til duften af citrusfrugter, så risikoen for forgiftning er ikke stor. 

Mælk

Mange katte kan ikke nedbryde laktose, der findes i mælke- og mejeriprodukter, så derfor bør du ikke give katte den samme mælk, som mennesker drikker. Brug i stedet kattemælk. Vil du give din kat mejeriprodukter, så begynd med ren fløde. Sørg for at holde mængderne små. 

Rå æg

Det er en myte, at et råt æg gør pelsen fin. Du risikerer præcis det modsatte, hvis du giver din kat rå æg. I rå æggehvide findes proteinet avidin, som kan forstyrre optagelsen af B-vitaminet biotin. Får katten ikke biotin nok i kosten, kan det give kløende hud, tør pels, og ny pels vokser mindre frem. Rå æg kan også indeholde E-coli og salmonella (dog ikke danske æg), hvilket kan føre til salmonellaforgiftning af ældre, syge og svagelige katte. 

Læs mere om