10 gode råd til din ferie i udlandet
Tjek forsikringsselskabets håndtering af corona
Din rejseforsikring dækker, hvis du bliver syg eller kommer ud for uheld eller tyveri, men tonen kan blive en anden, hvis sygdommen eller uheldet er coronarelateret. Du kan risikere, at din rejseforsikring ikke dækker, hvis du bliver syg af corona, at du ikke kan afbestille din ferie, hvis landet lukker ned inden afrejse, eller at du ikke kan få dækket udgifterne for hjemrejsen, hvis du strander i landet. Kontakt dit forsikringsselskab for at tjekke, hvordan du er dækket i forbindelse med corona.
Hav styr på dine forsikringer inden afrejse
Ferien kan blive en dyr fornøjelse, hvis du har sparet rejseforsikringen væk. Med en rejseforsikring er du bedre stillet, hvis du kommer ud for sygdom, tyveri eller overfald. Det gælder særligt i lande, der ikke er medlem af EU, hvor dit blå sygesikringskort ikke gælder. Nogle forsikringsselskaber tilbyder også afbestillingsforsikring, hvis du bliver syg inden afrejse og er nødt til at afbestille din ferie.
Hav styr på det praktiske
- Pas: Husk dit pas, hvis du rejser til lande uden for Norden. Hav altid en form for billedlegitimation med dig, når du rejser til udlandet.
- Billetter: Husk dine billetter til rejsen – og udskiv dem, selvom du har dem på mobilen.
- Sygesikringskort: Foruden Danmark gælder det gule sygesikringskort i Grønland og på Færøerne. Det blå sygesikringskort dækker i EU-lande, Norge, Island, Liechtentein og Schweiz.
- Kørekort: Husk dit kørekort, hvis du vil leje bil i udlandet.
- Betalingsmidler: Husk dankort og valuta. Bliver dit dankort stjålet, skal du ringe til din bank og få kortet spærret.
- App: Download Udenrigsministeriets app Rejseklar. Appen guider dig under uforudsete hændelser i udlandet. Du kan også tilmelde dig Danskerlisten, så Udenrigsministeriet kan kontakte dig under større kriser som naturkatastrofer, terrorangreb og politiske uroligheder.
Tjek, om din ferie kræver udvidet forsikring
Skal du stå på ski i Alperne eller dykke på koralrevet, er du godt tjent med en udvidet rejseforsikring. Den dækker, hvis du tager på aktiv ferie og bliver hindret i at udføre aktiviteterne, der ellers var formålet med ferien. Skal du dyrke farlig sport som rappelling, bjergbestigning eller faldskærmsudspring, skal du typisk tegne en ekstra forsikring.
Her kan du læse mere om de forskellige rejseforsikringer.
Betal din rejse med internationalt kort
Betal din rejse med Visa eller Mastercard for at sikre, at din bank kan hjælpe dig med at få penge retur, hvis flyselskabet går konkurs, eller hvis du bliver syg og er nødt til at afbestille rejsen. Du kan tjekke betingelserne for dit korts rejseforsikring med din bank.
Her kan du læse mere om, hvordan du er sikret, hvis rejseselskabet går konkurs.
Husk lokal valuta
Når du tager på ferie til udlandet, er det en god idé at have valuta ved hånden. Får du brug for udenlandsk valuta, kan du undgå store gebyrer på din rejsedestination, hvis du har sørget for at veksle penge hjemmefra. Udenlandsk valuta kan være brugbart, hvis du besøger loppemarkeder eller vil give tjeneren drikkepenge. Samvirke guider dig til, hvor mange drikkepenge du skal give på ferien.
Betaler du med kort og får valget mellem at betale i den lokale valuta og i danske kroner, skal du vælge den lokale valuta. Du kan risikere, at dit køb bliver dyrere, hvis du betaler i danske kroner. Læs mere om, hvorfor du skal betale i den lokale valuta her.
Tjek dit mobilabonnement i udlandet
Du har måske oplevet at få en stor regning efter din ferie i udlandet. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at bruge telefonen, hvis dit abonnement ikke tilbyder samme vilkår på din feriedestination som i Danmark. Tjek op på dit abonnement inden afrejse, så du undgår at betale i dyre domme for at bruge telefontjenesterne. Det gælder særligt i lande uden for EU.
Læs mere om, hvordan du skal bruge telefonen i udlandet for at undgå en stor mobilregning her.
Sådan undgår du overforbrug af data på ferien
- Download musik og film hjemmefra, så du undgår at skulle streame i udlandet.
- Slå roaming fra på telefonen og benyt dig i stedet af wifi på hotel, restauranter etc.
- Overvej, om du skal ringe hjem og modtage indgående opkald, og deaktiver din telefonsvarer. Brug i stedet tjenester som Skype til at ringe op, når du er tilknyttet wifi.
- Hold dig opdateret med dit dataforbrug på telefonen, så du undgår at bruge mere data, end du har lyst til.
Undersøg krav til indrejse
Nogle lande har særlige krav til indrejse, og hvis du ikke opfylder kravene, kan du risikere at blive sendt hjem med det næste fly. Går turen til USA, skal du søge ESTA i god tid inden afrejse, så du kan vise det ved ankomst. Vil du på ferie i Kina, kan stempler eller visum i dit pas fra lande som Tyrkiet, Irak eller Pakistan give problemer ved indrejse. Nogle lande kræver, at dit pas er gældende i en vis periode ud over rejsens varighed.
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se, om din ønskede feriedestination har særlige krav til indrejse. Er du i tvivl, kan du kontakte den pågældende ambassade i Danmark, inden du booker din ferie.
Overvej en vaccine
Inden du rejser, er det en god idé at tjekke op på anbefalinger om vaccinationer på din ønskede rejsedestination, så du undgår at blive syg på ferien. På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du tjekke anbefalingerne for netop din rejsedestination.
Pas på drikkevandet
I Danmark kan du drikke vandet direkte fra hanen, men du har ikke altid samme frihed, når du er på ferie i udlandet. I nogle lande er vandet fra hanerne forurenet, og i andre lande indeholder vandet bakterier, som danske maver ikke er vant til. Undersøg, om du frit kan drikke vandet fra hanen på din feriedestination, før du skyller salaten eller fylder vandglasset.
Hav styr på takt og tone
I Spanien er det kutyme, at dine arm og ben er dækkede, hvis du vil på museums- eller kirkebesøg. I Marokko må du ikke gestikulere med venstre hånd, og i Japan kan du opleve at skulle tage skoene af ved restaurantbesøg. Du kan gøre dig selv den tjeneste at læse op på takt og tone på din feriedestination, så du undgår at fornærme lokalbefolkningen.
Forsikringsguiden.dk, Forbrug,dk, Borger.dk, um.dk