6 måder du kan holde ferie på uden at planlægge

Du behøver ikke at blive hjemme og trille tommelfingre, hvis du har glemt at planlægge din ferie. Spænd hjelmen og hop på cyklen, eller blaf dig frem til nye destinationer. Her er Samvirkes 6 bud på måder, du kan holde ferie på uden planlægning
Mennesker cykler på stranden

Ferie på to hjul

Hold en aktiv ferie på jernhesten og få en masse kilometer i benene, mens du nyder naturen og omgivelserne. Cykelferien kræver ikke meget mere end fornuftigt tøj og en cykel med nypumpede dæk og en velsmurt kæde. Bliver du inden for de danske grænser, kan du f.eks. gøre brug af Danmarks 11 nationale cykelruter, der slanger sig gennem byer, skove og langs landeveje og kystlinjer på tværs af landsdele. Den korteste af de 11 cykelruter er på 105 km og den længste 820 km. Hold pause fra pedaltrædningen med en overnatning i naturen, eller gør brug af bed & bike-overnatningsmuligheder, hvor du kan overnatte, give din cykel et eftersyn og forberede næste dags etape. 

 

To vandrere i skoven

Ferie i gåtempo

På med vandrestøvlerne og oplev verden til fods. Der findes mange skønne ruter, som strækker sig over flere dage. Vandring er en langsom ferieform, der giver tid til eftertanke og gode samtaler, hvis I er flere om at vandre. Del ruten op i flere etaper med overnatning, så du kan tage et hvil, strække ud og fylde depoterne op, inden turen fortsætter. Inden du begiver dig ud på eventyr, kan du sætte dig ind i vandreruten, så du ikke risikerer at gå glip af seværdigheder og gode spots til overnatning i nærheden af ruten. Sørg for, at vandrestøvlerne er gået til, sokkerne ikke giver vabler, og at rygsækken med oppakning sidder ordentligt på ryggen, for ellers kan turen føles uendelig lang.

Her kan du se 7 vandreruter i Danmark inspireret af den spanske vandrerute Caminoen. 

 

Mand blaffer i vejkanten

Ferie i fremmed selskab

Rejs med tomlen, og lad dig føre uventede steder hen. Brug blaf som rejseform, hvis du er eventyrlysten og er villig til at lade tilfældigheder og de mennesker, der giver dig et lift, bestemme, hvor du skal holde ferie. Når du blaffer, er du garanteret nye bekendtskaber og interessante samtaler. Har du en bestemt destination eller retning i tankerne, kan du lave et skilt med din ønskede destination, så rejsende, der skal i samme retning, kan samle dig op på vejen. Find smilet frem og pak let – så er der større sandsynlighed for at få et lift.

Sommerhus blandt klitter og svævende Dannebrog

Ferie på et afbud

Hold øje med ledige sommerhuse og hotelværelser. Du kan være heldig, at et sommerhus eller hotelværelse står ledigt i sidste øjeblik, fordi de oprindelige lejere har aflyst deres ophold. Lad de ledige pladser styre, hvor du holder din næste ferie. Måske ender du med at holde ferie et andet sted, end du plejer. Vil du holde ferie i en storby, skal du kigge efter ledige hotelværelser, og søger du natur og fredelige omgivelser, er sommerhuset en god mulighed. Vil du have fingrene i et ledigt hus eller værelse, skal du være hurtig, besparelsen gør de ledige sommerhuse og hotelværelser attraktive. 

To børn i bil med åben bagsmæk

Kør selv-bilferie

Pak bilen og kør mod solnedgangen. Med kør selv-bilferie bestemmer du selv, hvor og hvornår bilen kører, tempoet og musikken i højtalerne. Stræk benene, når du har lyst, og slip for at forholde dig til bestemte rejsetider og deadlines. Gå på opdagelse i Danmark eller kør mod varmere himmelstrøg, og kombiner køreturen med camping, vandrehjem eller noget helt tredje. Bevæger du dig uden for de danske grænser, skal du være opmærksom på betalingsmotorveje og broafgifter. Vær sikker på, at bilen er køreklar med olie, sprinklervæske og rigtigt dæktryk, inden du starter bilen.

Mand i shelter ved lejrbål

Ferie i skoven

Pak rygsækken med telt og sovepose, og drag ud i naturen. Du kan gøre brug af Naturstyrelsens 278 områder med fri teltning, hvor du må slå telt op for 1 nat, eller du kan gøre brug af de primitive overnatningspladser, hvor du må sove 2 nætter, før turen skal gå videre til et nyt område. De begrænsede overnatninger giver dig mulighed for at opleve forskellige skovområder, og du bliver en haj til at slå telt op. Vil du ikke sove i telt, kan du booke en lejrplads med shelter. Ferie i det fri kan kombineres med vandre- og cykelferien. 

Her kan du læse mere om de forskellige former for overnatning i naturen.