Oksegryde med svampe
- 4 Personer
- 90 Minutes
Kød
700 g | okseklump eller oksebov. I strimler |
200 g | suppeurt for eksempel lidt selleri, bladselleri, gulerødder, løg, hvidløg og/eller porrer |
3 dl. | rødvin |
- | salt |
Sovs
20 g | smør |
200 g | svampe friske |
25 g | smør |
4 spsk. | hvedemel |
6 dl. | fond/bouillon kan også være suppen fra kogning af kødet eller færdigkøbt bouillon |
- | soyasause efter smag |
- | sukker efter smag |
- | peber |
1 tsk. | sherryeddike |
Tilbehør
- | kartofler eller perlespelt |
- | salat snit og bland selv en god salat |
Sådan gør du
-
1Kom kød, suppegrønt og rødvin i en gryde, og hæld derefter vand på, til det lige dækker. Sæt gryden over middelvarme til det småkoger. Skru ned på svag varme, og lad det simre under låg i ca. 60 min., til kødet er mørt.
-
2Tag kødet op. Si suppen og kog den ind over høj varme, imens du starter på sovsen.
-
3Smelt smørret i en gryde over middel varme, og steg svampene møre, læg dem herefter til side på en tallerken. Smelt næste portion smør, og tilsæt mel under omrøring, til det er rørt ud til en tyk dej uden klumper.
-
4Lad melet stege under omrøring i ca. 6 min., til det er lysebrunt og dufter lidt af småkager. Tilsæt væsken lidt ad gangen under kraftig omrøring for at undgå klumper, og bring sovsen i kog. Lad sovsen simre over svag varme.
-
5Tilsæt svampe, kød og lad den simre, til sovsen er tyk (ca. 5 min.). Smag til med soya, peber, sukker og eddike.
-
6Spis med kartofler eller perlespelt og en god salat.
Tip!
Vidste du, at...Kraft fra f. eks kød er vigtigt for smagen, når du koger ind til sovs. Den kommer fra stegeskyen i ovnens bradepande, når du har stegt en steg, fra skyen på panden efter kød eller stegeben hentet hos slagteren. Du kan også bruge kraften fra grøntsager, du har svitset og kogt i vand, eller en færdig fond. Saft og kraft kan der ikke være for meget af.