Mayonnaisen - det cremede element
- 4 Personer
Ingredienser
stk. | pasteuriseret æggeblomme |
1 tsk. | salt |
1 tsk. | dijonsennep |
2.5 dl. | neutral olie, f.eks solsikkeolie |
1 spsk. | hvidvin (kan udelades) |
spsk. | citronsaft eller hvidvinseddike |
Sådan gør du
-
1Pisk æggeblomme og salt sammen i en skål i ca. 1 min. Det tykner blommen lidt, så den bedre binder olien.
-
2Pisk senneppen i og fortsæt herefter med olien 1 tsk. ad gangen. Tilsæt først næste tsk. olie, når oliedråberne er pisket ind i blandingen, og der ikke er spor efter olien på toppen. Når konsistensen er fast og cremet, er mayonnaisen klar til tilsmagning.
-
3Tilsæt ekstra salt efter smag. Det er vigtigt, at mayonnaisen har godt med syre, ellers bliver det bare smørbar olie, og smagen drukner i burgerens andre smagfulde elementer.
-
4Sæt mayonnaisen på køl indtil servering.
Tip!
Der findes et utal af mere eller mindre klassiske og kulturelt baserede variationer af mayonnaise. Prøv dem i din burger! Middelhavs-aioliUdskift 1 dl af solsikkeolien med olivenolie af høj kvalitet. Smag på olien, inden du tilsætter den, smager den ikke godt ren, smager din mayo heller ikke godt med den i. Til sidst smages mayonnaisen til med masser af citronsaft, friskrevet hvidløg og salt.Amerikansk chili/barbecueSmag den færdige mayonnaise til med lidt sød chilisauce eller barbecuesauce, røget paprika eller røgsalt og lidt revet hvidløg. Thai-curryUdelad sennep og smag mayoen til med limesaft og karrypasta i stedet for eddike og peber.