Fransk julegryde
AFTENSMAD

Fransk julegryde

Her får du opskriften på en heftig, fransk julegryde lavet af Sebastian og Nathan fra Ma Poule i TorvehallerneKBH. I retten indgår to slags ferske, franske pølser, samt et stykke tørret brystflæsk (Ventreche Bigourdan), som minder om den italienske pancetta og smager virkelig dejligt af svin. Kan du ikke komme til de eksakte råvarer, kan du skifte dem ud med andre gode (helst ferske) pølser og et godt stykke bacon.
  • 4 Personer

Ingredienser

500 g Toulouse (ferks fransk pølse)
4 stk Chipolatas (fersk fransk pølse)
250 g grønne linser
100 g Ventreche Bigourdan (fransk bacon)
lidt peber
 (fx vild sort Madagascar peber)
2 stk løg
2 stk gulerødder store
4 stænger selleri
1 stk. fennikel
4 fed hvidløg
- laurbærblade
- rosmarin
15 stk svesker
2 dl. rødvin (blot det samme du drikker)
300 ml. hønse- eller grøntsagsbouillon

Tilbehør

- kartoffelmos (eller rodfrugtmos)

Sådan gør du

  1. 1
    Forvarm ovnen til 140 grader.
  2. 2
    Skær Toulousen i 4-5 stykker og halvér Chipolataen. Brun dem af i en kasserolle ved medium varme. Tag dem ud og sæt dem til side.
  3. 3
    Hak løgene groft og sautér sammen med de fire fed hvidløg med skal (hvidløgene damper indeni).
  4. 4
    Skær selleri og fennikel i mindre stykker og tilføj, når løg er blevet bløde. Skær gulerødder i større stykker og rør sammen med de øvrige ingredienser. Tilføj Ventreche Bigourdan og kog det hele sammen i op til 30 minutter.
  5. 5
    Tag hvidløgsfed op af kasserollen, fjern skallen, hak feddene og læg dem tilbage i kasserollen. Tilsæt peber, en stilk rosmarin og tre laurbærblade.
  6. 6
    Tilføj linserne og rør rundt. Læg pølser og svesker på toppen og tilføj herefter vin og bouillon, så det næsten dækker.
  7. 7
    Sæt låg på kasserollen, og sæt den i ovnen i 1,5 time, eller indtil retten bliver mørk og tyk, og linserne er blevet møre.
  8. 8
    Smag til med salt og peber, og server en cremet mos.