Den bedste kartoffelsalat & coleslaw
- 4 Personer
Ingredienser
1 kg | kartofler gerne nye, hvis det er den tid på året |
3 spsk. | groft salt |
2 stk | æggeblommer |
0.5 tsk. | flagesalt |
3 spsk. | hvidvinseddike evt. estragoneddike |
1 spsk. | dijonsennep |
1 bundt | estragon finthakket |
lidt | friskkværnet peber |
1.5 dl. | Vindruekerneolie |
1 dl. | drænet yoghurt 10 % |
1 dl. | kapers drænet for overflødig væde |
Coleslaw
1 stk. | spidskål eller hvidkål |
4 stk | gulerødder |
2 stk | forårsløg |
2 stk | æbler |
200 g | knoldselleri kan undværes |
100 g | valnødder |
0.5 dl. | drænet yoghurt 10 % |
1 dl. | god mayonnaise |
1 spsk. | dijonsennep |
1 stk. | citronsaft (af 1 stk. citron) |
1 spsk. | flydende honning eller ahornsirup |
lidt | flagesalt |
lidt | friskkværnet peber |
1 håndfuld | finthakkede urter estragon, bredbladet persille eller frisk timian, evt. blandet |
Sådan gør du
-
1Bring kartoflerne i kog med saltet. Når vandet buldrer, slukkes for varmen. Lad kartoflerne stå, til de er møre, 40 minutter til 1 time. Hæld vandet fra og lad dem køle helt af uden låg.
-
2Pisk æggeblommerne seje med saltet, tilsæt eddike, sennep og estragon. Tilsæt vindruekerneolie i en tynd stråle under konstant piskning. Det er vigtigt, at olien tilsættes lidt ad gangen til at starte med, efterhånden vil mayonnaisen optage olien hurtigere. Stop, når mayonnaisen er tyk og cremet.
-
3Vend yoghurten i mayonnaisen og smag til med syre, evt. mere sennep og salt. Tilføj kapers og kartofler. Top med masser af finthakket purløg eller karse og servér.
-
4Tænd ovnen på 150 grader.
-
5Snit kålen fint, et mandolinjern er velegnet til formålet.
-
6Skær gulerødderne i tynde stave a la julienne. Snit forårsløgene meget fint og skær ligeledes knoldsellerien i helt tynde stave.
-
7Æblerne skæres i tynde både eller små tern, alt efter hvad der foretrækkes.
-
8Bag valnødderne på en plade i ovnen i 15 min., til de er let ristede, og hak dem groft, når de er kølet af.
-
9Vend yoghurten med mayonnaisen, sennep, citronsaft og honning og smag til med lidt salt og et generøst drys friskkværnet peber.
-
10Vend grøntsagerne og æblerne let med resten og top med urterne.
-
11Servér som tilbehør til al grillmad.
Tip!
Tricket til en god coleslaw er ikke at rive gulerødderne men i stedet skære dem julienne, dvs i tynde strimler. Det giver et crunch og en sprød konsistens, som er god. Du kan bruge en julienne-skræller, som er til at få for en billig penge.