Dej til Fuldkornspizza
AFTENSMAD

Dej til Fuldkornspizza

En god opskrift at have ved hånden. Overskydende dej kan bruges til meget andet end pizza, fx fuldkornspizzasnegle, -pølsehorn, -brød eller -boller.
  • 2 Personer

Ingredienser

- En klump surdej på størrelse med ½ knytnæve (kan undværes)
1.5 dl. vand
10 g gær
1 tsk. sukker
100 g italiensk pizza- eller pastamel
50 g grovvalset durummel
75 g fuldkornsspeltmel
75 g rugmel eller anden grov meltype
1 spsk. olivenolie
1 spsk. salt med top

Sådan gør du

  1. 1
    Surdej: 1 dl vand, 5 g gær, 1 nip sukker. 00 mel æltes i, indtil dejen er fast. Røres sammen og sættes på køl natten over.
  2. 2
    Bland vand, gær, (surdej) og sukker sammen. Sukkeret giver gæren og surdejen noget at leve af. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af melet. Rør det ud, til der ikke er flere klumper.
  3. 3
    Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange, føles dejen for våd, så spæd op med mel. Ælt 10-15 minutter til dejen bliver glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig.
  4. 4
    Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse, den bliver bedst, hvis den laves dagen før, men det er ikke ultravigtigt.
  5. 5
    Tag dejen ud og skær den ud til 2-4 boller på hver ca. 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 30 minutter til en 1 time.

Tip!

Gorm bruger pizza- og pastamel af typen 
Tipo 00 og grovvalset semola durummel