Brunkagehus
- 6 Personer
ingredienser
4 dl. | sukker |
2 dl. | lys sirup |
250 g | Smør eller margarine |
2 spsk. | kanel |
2 spsk. | kardemomme |
1 spsk. | nellike |
1 spsk. | ingefær |
1 tsk. | potaske |
1 dl. | vand |
14 dl. | hvedemel |
Glasur
2 spsk. | æggehvide (pasteuriserede hvis glasuren skal spises) |
175 g | flormelis |
1 tsk. | eddike |
3 dl. | sukker |
Pynt
- | sølvkugler, flormelis, guld og sølvstøv eller andet kagepynt. |
Sådan gør du
-
1Sukker og sirup kommes i en tykbundet gryde.
-
2Sukkeret smeltes under omrøring.
-
3Smør og krydderier kommes i gryden, der røres, til smørret er smeltet.
-
4Vand rørt med potaske blandes i, og blandingen afkøles, melet røres i dejen.
-
5Dejen skal være klæg, den bliver mere fast efter hvile i køleskab i 1-2 dage.
-
6Den kolde dej er hård, derfor skal den tages ud 1⁄2-1 time før, man skal bage.
-
7Og den bliver blødere, jo mere man arbejder med den.
-
8Evt. skal der æltes lidt mere mel ind i dejen.
-
9Dejen deles i to eller tre dele, dejen rulles ud på/mellem bagepapir eller på et meldrysset bord. Dejen skal være ca. 3 mm tyk.
-
10Bagepapir og dej lægges på en bageplade, skabelonerne lægges på, og delene skæres ud.
-
11Du kan hente skabelonen til huset her: http://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/og-mor-har-peberkager-bagt
-
12Dejen bages ved 175º - 8-10 min. for de små dele og ca. 16 min. for de store.
-
13Dejen skal have en god farve, men må ikke brændes.
-
14Ujævne kanter kan man skære forsigtig med en skarp kniv, lige når dejen kommer ud af ovnen.
-
15Bagepapir med figurer tages af bagepladen og afkøles helt.
-
16Glasuren røres sammen, og de forskellige dele pyntes.
-
17Brug et kræmmerhus af bagepapir.
-
18Når glasuren er helt stivnet, sættes de forskellige dele sammen med smeltet sukker. Sukkeret smeltes langsomt på en pande, ligesom til brunede kartofler. Når sukkeret er lysebrunt, sættes en ske under panden for at sukkeret kan blive ved med at være blødt uden at brænde.
-
19Inden kanterne sættes sammen, dyppes de i det varme sukker, eller man kan smøre sukkeret forsigtigt på kanterne.
-
20Delene stilles på bagepapir og holdes på plads til sukkeret er stivnet.
Tip!
Vi brugte proppen fra en tuschpen til at lave hul i stjerner og hjerter. Hvis man vil have brunkagefigurer, der står op, kan bunden på figuren dyppes i det smeltede sukker og limes fast på en brunkagebund fx et lille hjerte. Hvis man vil drysse kagepynt på brunkagerne, pensles de først med æggehvide. Brug pasteuristerede æggehvider, hvis kagerne skal spises. Et brunkagehus holder ikke i al evighed. Opbevar det på et tørt sted, så holder det længst.