Sådan bør madpakken pakkes ind

Det kan være en større videnskab at pakke madpakken, for der findes adskillige hensyn at tage – både til miljøet og sundheden.
Berit Asmussen er sekretariatsleder ved Information for Miljø & Sundhed, og hun giver her 10 gode råd, man bør følge, når maden skal beskyttes.

Undgå sølvpapir

Sølvpapir kaldes også stanniol
eller aluminiumsfolie. Det tynde folie er lavet af aluminium, som er
meget energikrævende at udvinde. Og selvom det næsten ikke vejer noget,
kan det udgøre et affaldsproblem, da det kan være svært at nedbryde i et
affaldsforbrændingsanlæg.

Glas frem for plast

Vælg glas frem for plast,
hvor det er muligt. Glas afgiver generelt færre stoffer end plast. Vær
dog opmærksom på, at låg kan indeholde ftalater eller bisphenol A.

Tilbered mad i de rette beholdere

Kom ikke varm
mad i plastbeholdere eller beholderen i mikrobølgeovnen, medmindre den
er beregnet til det. Det kan være usundt at spise mad tilberedt i
beholdere, der ikke er beregnet til det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær opmærksom på fedttæt papir

I det såkaldte
fedttætte papir er fibrene presset tæt sammen ved hjælp af mekanisk tryk
eller kemikalier. Nogle typer af fedttæt papir kan være
overfladebehandlet med kemikalier som for eksempel silikone- eller
fluorstoffer. Begge stoffer kan udgøre et problem for miljøet, og de
fluorholdige stoffer er mistænkt for at have forskellige
sundhedsskadelige effekter blandt andet ved at virke hormonforstyrrende.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Genbrugspapir egner sig ikke til madpakken

Genbrugspapir egner sig ikke til mad. Brug kun papir, der er beregnet til fødevarer.

Læs på indpakningen

Plast- og husholdningsfilm
var tidligere ofte lavet af PVC og blødgjort med ftalater.
Fødevarestyrelsen har ved kontroller i 2008 og 2009 konstateret, at der
ikke længere er ftalater i husholdningsfilm. Men det er stadig vigtigt
at læse, hvad der står på indpakningen, for nogle typer film egner sig
kun til bestemte typer af madvarer

Undgå poser

Brug madkasser til madpakken frem for poser.

Brug den rigtige plast

Undgå plast, der afgiver en kraftig lugt.

Genanvendelig emballage

Vælg om muligt varer med emballage, der kan genanvendes. Det er for eksempel glas, papir og pap.

Kig efter miljømærke

Der findes bagepapir og
madpapir med Miljømærket Svanen. Mærket viser, at produktet er blandt de
mest miljøvenlige på markedet. For eksempel stammer en del af træet fra
bæredygtigt skovbrug, og desuden stiller mærket krav til, at der ikke
bruges krom og fluor i belægningen på papiret.

Berit Asmussen giver i øvrigt en tommelfingerregel til, hvordan du
altid er på den sikre side: ”Hvis du vil passe på sundheden, er det en
god ide at læse på indpakningen, hvad emballagen kan bruges til og vælge
netop det, der passer til din mad. Den enkleste måde at beskytte
miljøet på er at gå efter produkter med miljømærket Svanen”

Læs mere om