7 ting, du måske ikke vidste om hukommelse
Hukommelsen kan trænes med skak og musik
Når vi koncentrerer os om at spille skak eller spille på et musikinstrument, træner vi vores korttidshukommelse, som også kaldes for arbejdshukommelsen. Arbejdshukommelsen er den del af hjernen, som arbejder med at indsamle data til langtidshukommelsen. Når vi spiller skak og musik, er koncentration altafgørende.
At holde sin koncentration beskæftiget styrker hukommelsen. Når skak og musik kan bruges, skyldes det, at man ved et enkelt slip i koncentrationen kan tabe i skakspillet eller blive nødt til at begynde forfra i musikstykket.
Vi fylder kun en tiendedel af pladsen i vores hukommelse ud
Ifølge den israelske hukommelsesekspert og forfatter Eran Katz fylder de milliarder af ting, vi husker i løbet af livet, kun op mod en tiendedel af hjernens samlede hukommelseskapacitet. Han mener derfor, at vi kan træne os op til at huske meget mere – i vores langtidshukommelse.
For vores korttidshukommelse kan kun håndtere få informationer ad gangen. Derfor er fidusen i hukommelsestræning at koncentrere sig og fokusere på enkelte ting ad gangen, så de får tid til at lagre sig i langtidshukommelsen.
Vi husker lidenskabeligt
Vi husker nemmere de ting, vi går op i med passion og engagement, end andre ting, forklarer Eran Katz. Det er derfor, at nogle glemmer at rydde op på værelset, mens de kan remse navnene på hundredvis af fodboldspillere op. Lige så vel kan nogle måske ikke huske, hvordan det nu er, man regner med brøker, mens de kan huske alle teksterne af deres yndlingspopsanger.
Vi husker talrækker bedre, hvis vi deler dem op
Begrebet hedder Chunking og betyder at skære i bidder. Et simpelt eksempel er, at det er lettere at huske et telefonnummer som 2 fircifrede, for eksempel 3348 0500 eller 4 tocifrede tal: 33 48 05 00 end at huske alle 8 cifre på én gang. På tilsvarende vis kan man med fordel dele det, man vil huske, i undergrupper, som gør, at man ikke skal overskue mere end 7 enheder ad gangen.
Ifølge den amerikanske hukommelsesforsker George A. Miller er der nemlig det magiske ved tallet 7, at det nogenlunde er den mængde enheder, vores hjerne kan overskue ad gangen.
Nattesøvn styrker hukommelsen
Under søvnen repeterer vores langtidshukommelse den nye viden, den optager i løbet af dagen. Ifølge forskning fra Genève Universitetet i Schweiz er søvn med til at styrke bestemte hjerneceller, der har med både indlæring og hukommelse at gøre.
Kakao er godt for hukommelsen
Særlige bioaktive ingredienser, der findes i blandt andet kakao, kan have en større effekt på hukommelsestab, viser en undersøgelse fra 2014. Det er stoffet flavonoid, der kan hjælpe, når det bliver indtaget i kakaodrikke, viser et eksperiment, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Neuroscience.
Gennem 3 måneder har 37 personer dagligt drukket en høj dosis af flavonoider. Undersøgelsen viste en stor forbedring og en større blodgennemstrømning til den del af hjernen, hvor hukommelsen arbejder.
Grøn te er også godt for hukommelsen
Forskere på Basel Universitets Hospital i Schweiz har fundet ud af, at de grønne teblade danner en aktivitet i hjernen, der øger vores evne til at memorere ting i vores arbejdshukommelse.
Årsagen til, at det netop er den grønne te, der har vist sig at have den gavnlige effekt, er, at den i modsætning til mange andre tearter ikke er bearbejdet særlig meget. Derfor bibeholder grøn te de mange naturlige antioxidanter, som sort te mister i oxyderingen. Antioxidanter er generelt gode for hukommelsen.