Hjernegymnastik: 7 ting der giver din hjerne noget at lave

Hjernen har også krav på motion, den former sig nemlig efter, hvordan og hvor meget du bruger den. Guide til, hvordan du er mentalt og fysisk aktiv – og får hjernehalvdelene til at arbejde sammen

På med løbeskoene

Motion styrker hjernen. 30 minutters daglig motion, hvor du bliver forpustet, giver bedre blodforsyning til hjernen. Og det er vigtigt, for hjernen bruger i hvile 25 procent af iltomsætningen i kroppen. Hjernen er derfor meget afhængig af, at dit kredsløb fungerer.

Tænk dig om – på italiensk

Al tænkning er godt for hjernen. Men specielt tænkning, som kræver, at man tænker fremad og laver scenarier, udvikler hjernen. Derfor er skak og bridge bedre hjernetræning end sudoku og krydsord. Her skal man nemlig bruge dirigenten, som befinder sig forrest i frontlapperne. Dirigenten giver os mulighed for at tænke fremadrettet og koble forskellige dele af vores viden og erfaring sammen på en logisk måde. Din opmærksomhed skærpes, du bliver bedre til at lære nyt, til at huske og bruge din erfaring til at løse nye opgaver. At lære nye sprog er ligeledes en fremragende hjernetræning. Og i den lettere del af skalaen kan du læse en bog, se tv eller lytte til radio.

Spis fisk og drik et glas rødvin til

Der skal fisk på tallerknen, hvis du vil nære din hjerne. Fiskeoliens omega-3-syrer er nemlig meget vigtige for din hjernes funktion, og din krop kan ikke selv producere dem. Fedtsyrerne er med til at styrke cellemembranerne. Det betyder, at signalerne bliver hurtigere og mere præcise. Og så kan du passende drikke et glas rødvin til fisken. For forskning viser, at et moderat rødvinsforbrug (1-2 glas pr. dag) har en beskyttende virkning på hjernens kredsløb, da det forebygger, at blodpladerne klumper og danner blodpropper.

Musik i fingrene og ørerne 

Når du lytter til musik eller selv spiller et instrument, så styrker du samarbejdet mellem de to hjernehalvdele. For rytmeboksen ligger i venstre hjernehalvdel og melodiforståelsen i højre hjernehalvdel. Derfor kræver det, at hjernecellerne samarbejder, når man lytter til musik eller selv spiller. Det samme gælder andre kreative interesser som eksempelvis kunst – så gå på museum og mal på livet løs.

Drop rutinerne 

Tag en ny cykelrute til arbejde. Hvis du elsker franske kunstfilm, så prøv en actionfilm næste gang. Smag nationalretten fra Burma. Sluk for kassen, rejs dig fra sofaen og mød nogle nye mennesker. Kort sagt: bryd dine vaner, for plejer er din hjernes fjende. Når vi ændrer rutiner, så gør vi hjernens eksisterende netværk, som indeholder viden, erfaring, håndelag osv., mere robust, samtidig med at de suppleres med nye neuroner og netværk. Så tag de nysgerrige briller på og gå på oplevelse i hverdagen. Og lån eventuelt et barn eller to og lær af deres nysgerrige natur.

Dyrk dem, der kan få dit pis i kog

Du skal møde nye mennesker og helst dem, der udfordrer dine holdninger. Her kommer den helt store udfordring: du skal værdsætte jeres forskelligheder. For når du er villig til at forstå andre menneskers synspunkter, så udfordrer du din hjerne. Gevinsten er, at du udvikler dig, og din hjernes netværk vokser. Hvis det virker som en stor mundfuld, så kan du starte med at øve dig i at argumentere for synspunkter, der er stik modsat dine egne.

Sov sødt

Om natten vokser din viden. I nattesøvnens REM-faser slapper kroppens muskler af, og den forreste del af hjernen sover dybt. Men dybt inde i storhjernens tindingelapper er Hippocampus på arbejde. Den fungerer som en båndoptager, der indspiller dagens oplevelser. Bagefter arkiveres oplevelserne i storhjernen, hvor de relateres til din eksisterende hukommelse. Søvn er derfor afgørende for, at det nye, du har lært, arkiveres ordentligt i langtidshukommelsen. En god søvn med REM-faser og de dybere non-REM-faser er altafgørende for, om din hjerne får det optimale ud af natten. Du kan forbedre din nattesøvn ved at undgå stress, alkohol og større måltider inden sengetid.

Læs mere om