10 planter, der ikke kan slå fejl i køkkenhaven
Gulerødder
Det er faktisk ganske nemt at få sine helt egne gulerødder til at gro. Så længe man husker at vande køkkenhaven godt i det tidligste forår og placere haven et sted med masser af sollys, klarer den standhaftige rodfrugt arbejdet selv.
De hjemmedyrkede gulerødder har masser af smag og er glimrende i en frisk forårssalat.
Purløg
Mange køkkenhaver bugner af krydderurter, og det er der en god grund til. De fleste urter breder sig nemt og giver hurtigt et fint udbytte.
Purløg kan sagtens stå mere end en enkelt sæson, så man slipper for at plante den på ny hvert år. Start med en enkelt plante købt i et supermarked, og plant den ud, så snart jordtemperaturen er over 8 grader.
Salat
Der findes utrolig mange forskellige slags salat, og hvis man dyrker selv, har man mulighed for at kombinere dem i samme salat uden at skulle købe sig fattig.
Køb en lille bakke med 10 forskellige salattyper i dit lokale plantemarked. Når sommeren er på sit højeste, gror nye planter frem i løbet af 5-6 uger, og så har du mulighed for at kreere din helt egen salatblanding.
Ærter
Hvis du drømmer om en sød sommersnack af egen avl, er ærter et godt bud på en nem plante i køkkenhaven. Ærter kan også optage kvælstof fra jorden, og derfor er de gode for jorden i køkkenhaven.
Friskhøstede ærter smager meget bedre end købte ærter, som måske er høstet for flere dage siden. Desuden hører ærter til i den dyre ende af grønsager. Derfor står ærter højt på ønskesedlen til køkkenhaven, ikke mindst i børnefamilier.
Rosmarin
Det er ikke bare de almindelige, danske krydderurter, du kan få til at gro i din køkkenhave. Rosmarin trives fint og kan sagtens stå i mere end en sæson, hvis man beskytter den mod den værste frost.
Rosmarin kan bruges frisk, men kan sagtens tørres og gemmes som supplement til andre krydderier på hylden.
Timian
Der er ingen grund til at have en køkkenhave, hvis man ikke kan dufte den. Timian har både kraftig smag og duft, og det er let at få den til at gro i køkkenhaven.
Inde i køkkenet kan timian bruges i alt fra pølser til supper, og den giver også nemt masser af smag til marinader til okse- og svinekød.
Persille
Hjemmedyrket persillefrø spirer normalt altid godt, men man kan også sagtens købe en plante i supermarkedet og plante den ud. Persille giver kogte kartofler et strejf af sommer, og den er naturligvis uundværlig i persillesovs til fisk eller stegt flæsk.
I meget tørre perioder kan det være nødvendigt at vande planten. Men hvis man passer på sin persille, kan den sagtens holde i to sæsoner.
Radiser
Rød-hvid og indbegrebet af sommer og sol; radisen er en sikker succes i køkkenhaven. Radiserne er også noget af det første, man kan plante.
Mange kan ikke lide radiser, fordi de er stærke, men hvis de bare får tilstrækkeligt med vand, er de ikke slet så stærke. Hvis man ikke kan lide at spise hele radiser som snack, så er det en god ide at snitte dem med i salatskålen i helt fine tynde skiver.
Kartofler
Den spiselige sten blev kartoflerne kaldt, da de for mere end 500 år siden gjorde deres indtog i Europa. Siden har vi lært at elske den mættende rodfrugt. Det skyldes især, at kartofler er ganske nemme at holde i live i køkkenhaven.
Kartofler er også gode for jorden, og hvis du lader dem forspire inden døre, kan de plantes ud i april. Efter 90 dage i jorden kan du høste og spise din egne nye kartofler.
Rødbeder
Vi kender bedst rødbeden i den syltede udgave, der giver leverpostejen modspil i madpakken, men den sejlivede rodfrugt kan meget andet. Roden kan bages i ovn eller snittes fint på mandolinjern og bruges i salater, og faktisk kan også bladene bruges uden problemer.
Rødbede kan man dyrke i al havejord, men let sandjord og stiv lerjord er mindre velegnede. Jorden skal være velbearbejdet, og der skal luges godt mellem planterne.