Pift de gængse hverdagsretter op med en trykkoger

Den forvandler billige kødudskæringer til festmåltider og fremtryller fond på 45 minutter. Samvirke kigger nærmere på et lille køkkenmirakel.

En trykkoger kan være supersmart for travle børnefamilier, der skal lave mad i en fart.

Trykkogeren har længe været udbredt i franske, spanske og italienske hjem

Umiddelbart er der ikke noget prangende ved den. En gryde med et omsluttende låg. Men den kan fremstille en solid fond på den tid, det tager at se et afsnit af Forbrydelsen, og den kan bringe en ellers tidskrævende simreret i hus på rekordtid. 

Det hele skyldes trykkogerens simple konstruktion. Låget forsegler dampen inde i gryden. Derved kan temperaturen komme helt op på 120 grader, når den først er under tryk. Det betyder, at tilberedningstiden kan komme helt ned på en tredjedel af tiden – og samtidig spare dig kostbar energi.

Mens den længe har været udbredt i franske, spanske og italienske hjem, har den ikke opnået det store fodfæste i de danske hjem. Der var en lille bølge af privilegerede danskere, der hjembragte gryden fra udlandet 40-50 år tilbage. Men selvom trykkogeren i dag kan opdrives hos flere forhandlere, viser et opkald til en landsdækkende isenkræmmerkæde en lav og flad salgskurve. Hvad kan det skyldes?

Gryden har haft ry for at eksplodere

Ernærings- og husholdningsøkonom Winnie From Thesbøl peger på grydens ry for at eksplodere som en af årsagerne. Tidligere tiders udgaver var ikke altid sikkert konstrueret, så trykket løb løbsk.

»Folk er lidt bange for den. De tænker: Puha, kan den nu springe i luften? Man bliver angst for det her med »at sætte noget under tryk«.

Men den er jo supersmart for travle børnefamilier,« fortæller hun.

»Det bliver dejligt, når de kendte kokke begynder at tage trykkogeren op.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Christian Puglisi er vokset op med trykkoger

En af dem kunne være Christian Puglisi. Han er kok, madskribent og indehaver af Michelin-restauranten Relæ, spisestedet Manfreds & Vin – og en trykkoger. Han er erklæret fan, men mener, at redskabet lider under et image, der er usexet.

»Trykkogeren er jo ikke en Kitchen Aid, som Nigella står og river i,« smiler kokken med henvisning til køkkenmaskinernes svar på Weber-grillen samt den fotogene tv-kok med efternavnet Lawson.



Christian Puglisi er vokset op på Sicilien med madlavning. Både hans tante og mor trykkogte ofte. Siden flyttede han til Danmark som otteårig og har senere indledt en international karriere som kok, blandt andet på den spanske superrestaurant El Bulli, hvor gryden også blev brugt. Senere har han også selv indført den på sine restauranter, hvor den indgår i arsenalet af køkkeninstrumenter.



Han bruger den også hjemme ved sit eget komfur. Her er den ideel til smagfulde, men tidskrævende udskæringer som skank eller lammehals. De kan pludselig braiseres på uhørte 25 minutter, fortæller han. Men også mere gængse hverdagsretter får en velsmagende overhaling efter et ophold i gryden. Her lægger madmissionæren ikke fingrene imellem.

»Bolognese er et eksempel på det mest bastardiserede gastronomi, du kan opdrive. Det er ofte noget lort i Danmark. Den er ofte for vandet og ikke kogt nok igennem, fordi folk ikke har tid,« fortæller kokken, imens han demonstrerer sin trykkogerudgave af retten i restaurantkøkkenet.

Du kan spare tid med en trykkoger

I baggrunden giver gryden et højt »sssss«, imens han taler og arbejder. Der er tryk på i troldmandens værksted.

»Den sparer tid, og man får høj kvalitet. Det går jo mod mange gourmetfolks tangegang om, at alting, der er godt, tager tid. Tværtimod. Når folk har et problem med at komme hjem og lave mad, så gælder det om at få værktøjer til at blive hurtigere og få god mad i en fart.«

Der findes særlige opskrifter for mad lavet i trykkoger

Det er selvstændig og amatørkok Max Rasmussen enig i. Siden 2009 har han drevet madbloggen Kvalimad.dk. 130.000 besøgende henter hver måned opskrifter og instruktionsvideoer på alt fra avanceret gastronomi til hverdagsmad og hurtige køkkenfif. Hans hurtige trykkogeropskrifter har udløst begejstring.

»Det har brugerne været glade for – især fondopskriften,« fortæller familiefaren, der også bruger gryden til pulled pork, osso buco eller bare til at koge porrer til velsmagende »smadder«.

»På mange måder er det et specialistværktøj. Men dem, der bruger tid på mad, er også dem, der vil bruge penge på en trykkoger. Det, den gør, gør den altså rigtig godt,« siger Max Rasmussen.       

Læs mere om